"Uitgesteld genot"

Verzekeren is uitgesteld genot. Met die opmerking liet ik Jan Dirk Stouten zich tijdens een van onze webinars bijna verslikken in zijn drinken. Binnen de verzekeringswereld is het een algemeen bekende uitspraak die nu zelfs actueler is dan ooit.

De verzekeringswereld is een dienstverlenende sector en ik maak daarom de vergelijking met het energie- of waterbedrijf. Als u thuis uw lichtknop omschakelt en het licht brandt niet of uw kraan opendraait en er komt geen water uit, dan weet u direct dat er iets niet klopt. Hoe anders is dat met een verzekering? U koopt iets waarvan u niet weet of u het ooit nodig gaat hebben en als u het nodig heeft, weet u ook nog niet of uw verzekering klopt. Zie daar de uitleg van het uitgestelde genot.

Maar het gaat nog verder. Er is op dit moment sprake van een veranderende verzekeringsmarkt. Verzekeraars kijken steeds kritischer naar welke risico’s en ondernemingen zij willen verzekeren. Dit heeft niet alleen effect voor bedrijven met een ongunstig schadeverloop. Ook gezonde bedrijven in een ongunstige sector worden aangepakt. U moet dan denken aan een verhoging van de premie en eigen risico’s, het verminderen van de dekking en uiteindelijk zelfs een beëindiging van de polis.

Uiteraard heeft u daar als ondernemer ook zelf invloed op. Zorg voor een goed risicoprofiel van uw onderneming. Dit doet u bijvoorbeeld door uw preventie goed op orde te hebben. Heb goed hang- en sluitwerk en heb een goed alarm. Maar heb ook goede organisatorische maatregelen zoals een calamiteiten- en continuïteitsplan. Pak openstaande punten uit inspectierapporten tijdig op en verwerk deze in de standaard bedrijfsprocessen. En implementeer na een schade procedures om de kans op herhaling te verminderen en te voorkomen én borg dit goed in uw organisatie.

Andere belangrijke zaken die bijdragen aan een goed risicoprofiel zijn actuele inspectie- en taxatierapporten. Ook als verzekeraars er zelf niet om vragen kunt u ook uit eigen beweging uw bedrijf laten inspecteren. Immers wilt u zelf ook graag weten waar de risico’s liggen en hoe u deze kunt verminderen. Bovendien laat u hiermee aan verzekeraars zien dat u een risicobewuste ondernemer bent die veel waarde hecht aan uw kwalitatief hoogwaardige onderneming.

Dit alles kost tijd en geld. Een investering waarvan u niet direct de meerwaarde ervaart. Ook hier speelt weer het principe van uitgesteld genot. Hoe beter u alles op orde heeft, hoe aantrekkelijker u bent en blijft voor verzekeraars en hoe groter de kans dat u minder impact ervaart van de veranderende verzekeringsmarkt. De kans is groot dat uw verzekeringen per 1 januari verlengd moeten worden. Hoe dichter we deze datum komen, hoe meer u kunt genieten van uw goede risicoprofiel. Van uitstel komt dus zeker geen afstel.

Heeft u last van een verminderde nachtrust? Grote kans dat u niet ligt te piekeren over uw risicoprofiel. Maar als u zeker weet dat u dit goed heeft geregeld, slaapt u daar wel lekkerder van. Daarover ga ik graag met u in gesprek. Dat kan bij ons in de Toren, maar veel liever zit ik bij u aan tafel. Trakteer ik u daarna op een lunch. We moeten immers wel blijven genieten.

Column voor het Port of Business magazine.

Publicatiedatum: 01 oktober 2020
Daniel Dancewicz Directeur Inkoop & Internationaal
Bel 010 - 288 49 52 Stel een vraag Daniel Dancewicz op LinkedIn
Samen risicobewust: de impact van de veranderende verzekeringsmarkt