"Meer plek voor je rugnummer"

Op weg naar haar sportieve succes verloor Leontien van Moorsel letterlijk haar nagels en hoofdhaar. Een zo laag mogelijk lichaamsgewicht was in haar ogen dé sleutel tot succes. Succes kwam er zeker, maar dus wel tegen een heel hoge prijs. Je kunt dus ook te veel risico nemen.

In de vakantie las ik het boek De rit van mijn leven over de carrière van Leontien, geschreven in 2008 door Marjolein Hurkmans. Een aanrader! Zonder een blad voor de mond te nemen, beschrijven direct betrokkenen, zoals vader en moeder, zussen en partner Michael Zijlaard hoe zij het beleefd hebben. Om maar in sporttermen te blijven: de handschoenen zijn uitgetrokken en Leontien wordt niet gespaard.

Nou spaart Leontien zichzelf ook niet echt in het boek. Maar wat me echt triggerde was het feit dat de succesvolle weg terug begon toen Leontien vertrok uit haar ouderlijk huis en introk bij haar schoonouders. Sowieso niet zo’n voor de hand liggende stap toch? Leontien bekent dat haar ouders en familie niet tegen haar opgewassen waren. Haar bloedeigen familie was niet in staat haar de waarheid in te laten zien en te laten stoppen met haar zelfdestructieve gedrag. Haar schoonfamilie wel. De welbekende Rotterdamse schoonfamilie Zijlaard moest niets hebben van sterallures en niet eten. Het was letterlijk eten of vertrekken!

Rijst de vraag of bij het managen van uw zakelijke risico’s uw managementteam figuurlijk bestaat uit uw ‘familie’ of uit uw ‘schoonfamilie’. Is er voldoende weerwoord als risico’s onoverzichtelijk of te groot worden? Of houden we te veel van elkaar en tolereren we sterallures en zonnekoning(in)-gedrag? Tegen welke prijs? De continuïteit van het bedrijf?

Bij haar terugkeer waren ‘fans’ en pers niet mild voor de aanvankelijk flink zwaarder geworden Leontien. Toch kon ze de humor wel inzien van de opmerking dat ze ‘nu wel meer plaats had voor haar rugnummer’. Misschien vind ik haar incasseringsvermogen op dit vlak nog net iets imposanter dan haar meer dan indrukwekkende palmares en de vrijwillige keuze om bij haar schoonouders te gaan wonen.

Column in Friends in Business. Bekijk deze en alle andere columns van Wilco de Haan in het Rotterdamse zakenmagazine.

Publicatiedatum: 19 december 2016
Wilco de Haan Directeur
Bel 010 - 288 44 44 Stel een vraag Wilco de Haan op LinkedIn