"Blijf met je tengels van de kaasstengels"

Het zal wel te maken hebben met mijn naïviteit, maar ik moest toch even goed gaan zitten om het artikel te lezen. In 2015 is in Nederland namelijk 8.500 kilo kaas ter waarde van bijna 90.000 euro gestolen. De dieven hadden blijkbaar verstand van kaas, omdat ze - naar verluidt - vooral de duurdere, oudere kazen meenamen. Dagelijks wordt er bij onze klanten gestolen, maar als het onze Nederlandse trots betreft, wordt het breed uitgelicht in de NRC en op NU.nl. Van onze kaas blijf je immers af!

We hoeven overigens niet op korte termijn een tekort aan kaas te verwachten, want jaarlijks maken we in Nederland meer dan 750 miljoen kilo. Daarvan gaat al ruim 570 miljoen kilo naar het buitenland. Een plakje meer of minder naar het buitenland maakt dan niet uit zou je zeggen. Nou, dat gaat ook weer niet in alle gevallen op, leert een recente uitspraak in een ontslagzaak van de McDonalds vestiging in Lemmer over een plakje kaas. Ja, u leest het weer goed: een plakje kaas.

In maart 2009 ontsloeg het McDonalds restaurant één van haar werkneemsters, omdat zij aan een collega een plakje kaas voor op een hamburger had gegeven. McDonalds stelde dat de werkneemster daarmee handelde in strijd met de huisregels. Daarin staat namelijk dat producten niet weggegeven mogen worden aan vrienden, familie en/of collega’s. Verder staat erin dat bij het niet naleven van de huisregels ontslag op staande voet kan volgen. De werkneemster was het niet eens met haar ontslag op staande voet en stapte naar de kantonrechter. De kantonrechter gaf haar overigens gelijk; ontslag is in dit geval een té zware maatregel.

De rode (of beter de gele) draad in deze column is het gemak waarmee er zaken van het (uw!) bedrijf ontvreemd worden. Of het nu de vermoedelijke Oost-Europese kaasdieven zijn of de eigen werknemers die zichzelf of elkaar een voordeeltje gunnen, feit is dat men het niet zo nauw neemt als het om spullen van de baas gaat. De borrelnoten of de pakken kopieerpapier; het is al bijna normaal te noemen. Serieuzer wordt het als er ook financieel gefraudeerd wordt binnen uw bedrijf. Euro voor de baas, euro voor mezelf?

Hoffmann Bedrijfsrecherche rapporteert in haar statistiek over 2015 dat er meer en meer met geld gefraudeerd wordt als mogelijke uitloop van de economische crisis. Voorbeelden te over, ieder jaar weer. Het verzekeren van dit risico is voor veel ondernemers toch een brug te ver. Blijkbaar voelt het als toegeven dat er binnen je bedrijf gefraudeerd wordt. Dat kan toch niet? Het zijn tenslotte toch de medewerkers die je zelf hebt aangenomen? Die doen zoiets niet, toch? Of ben ik nu wéér naïef?

De Schouten Toren blijft wat ons betreft bij uitstek de locatie om naast het mooiste uitzicht óók uw verzekerbare frauderisico's te bespreken. Eten we het welbekende broodje kaas met het glaasje (karne)melk erbij. Oude kaas, jonge kaas. We hebben alleen geen Old Amsterdammer.

Column in Friends in Business. Bekijk deze en alle andere columns van Wilco de Haan in het Rotterdamse zakenmagazine.

Publicatiedatum: 11 april 2016
Wilco de Haan Directeur
Bel 010 - 288 44 44 Stel een vraag Wilco de Haan op LinkedIn