"Zo blus je een brand met een vergrootglas"

“Wat is uw grootste, zakelijke nachtmerrie?” Vraag het 10 ondernemers en waarschijnlijk geven 9 hetzelfde antwoord: brand in de onderneming. Brand kan grote financiële en materiële gevolgen hebben, maar de nachtmerrie kan nog groter worden als er personen in het bedrijf aanwezig zijn. De praktijkvoorbeelden hiervan zijn helaas eindeloos. Enkele jaren geleden brandde een restaurant in Rotterdam af. Er waren gelukkig geen personen in het pand aanwezig, maar voor de ondernemer was het wel een grote nachtmerrie. Zeker toen bleek dat zijn verzekeraar weigerde de schade te betalen.

Het restaurant brandde in februari 2014 tot de grond toe af. Schade: € 600.000,-. Oorzaak: onbekend. De eigenaar had zijn restaurant verzekerd bij een verzekeringsmaatschappij. Dan ga je ervan uit dat het wel goed geregeld is, toch? Fout. De ondernemer bleek niet te voldoen aan verschillende eisen die in de polisvoorwaarden stonden. Zijn verzekeraar stelde daarin specifieke eisen aan onderhoud en inspectie van allerlei zaken. Wanneer de ondernemer daar niet aan voldeed, kon de verzekeraar eventueel afzien van uitkering bij schade. En dat is precies wat hier gebeurde. Gevolg: een traag en complex proces tussen de ondernemer en zijn verzekeraar, die weigerde uit te keren.

Via zijn brancheorganisatie, Koninklijke Horeca Nederland, kwam deze ondernemer bij ons terecht met de vraag of wij hem konden helpen. Na het bestuderen van het dossier kwamen we tot de conclusie dat er hiaten in de reactie en de polisvoorwaarden van de verzekeraar zaten. De kleine lettertjes legden wij onder het vergrootglas en hierover gingen we met de verzekeraar in discussie. Resultaat: na 2 maanden werd al een eerste schade-uitkering aan de ondernemer toegezegd. Een bescheiden overwinning voor de ondernemer, die – zoals hij zelf zei – “als kleine horecaondernemer helemaal niet opgewassen was tegen de grote verzekeringsmaatschappij met zijn ingewikkelde polisvoorwaarden.”

En dat is precies de crux: als u geen uitgebreide verzekeringskennis heeft – wat logisch is, want u bent ondernemer en geen verzekeringsspecialist –, kan het een vervelende discussie worden. Als tussenpersoon proberen we ondernemers zoveel mogelijk met deze discussies te helpen. Voor ons is de materie beter te begrijpen en daarnaast hebben we diverse specialisten binnen ons bedrijf die een bak ervaring hebben met risico’s en verzekeringen in de horeca. Niet alleen in de horeca overigens, elke ondernemer kunnen zij adviseren over de specifieke risico’s van het bedrijf.

Voor deze horecaondernemer konden we uiteindelijk regelen dat een groot deel van zijn schade vergoed werd, ruim € 500.000,-. In ieder geval genoeg om weer aan het werk te gaan en niet bij de pakken neer te gaan zitten. Want reken maar dat hij dat in het begin deed. Fijn als we een ondernemer op deze manier kunnen helpen wakker te worden uit zijn nachtmerrie.

Heeft u ook een schade waarbij u met uw verzekeraar in discussie bent geraakt over de kleine lettertjes? Dan nodig ik u van harte uit in de Schouten Toren om samen deze schade door te nemen. Hopelijk kunnen we u ook uit de brand helpen. Figuurlijk dan.

Daniel Dancewicz is teamleider Schade bij Schouten Zekerheid Makelaars in Assurantiën en neemt u mee achter de schermen door bijzondere, grappige en ook onbegrijpelijke schadegevallen met u te delen.

Publicatiedatum: 28 augustus 2017
Daniel Dancewicz Directeur Inkoop & Internationaal
Bel 010 - 288 49 52 Stel een vraag Daniel Dancewicz op LinkedIn