"Van de regen uit de drup"

Juni: de maand van zonnige dagen op het terras. Van lange strandwandelingen. Van tuinfeesten en bruiloften. Maar ook van zware regen- en onweersbuien. Tenminste, dat was afgelopen juni het geval. Bijvoorbeeld op 23 juni, toen landelijk bijna anderhalf keer zoveel regen als normaal viel en de eerste ‘zomerstorm’ over het land trok. Na zo’n dag draait onze schadeafdeling overuren. Dat het belangrijk is om ondanks de drukte scherp te blijven, blijkt maar weer uit een schade die we afgelopen juni behandelden.

Op 23 juni viel op veel plaatsen 30 tot 60 centimeter regen en de grote hagelstenen en (zeer) zware windstoten veroorzaakten extra overlast. Van een relatie kregen we de melding dat zijn souterrain volgelopen was met water: het water stond maar liefst 30 centimeter hoog en de eerste schaderaming kwam uit op € 40.000,-. Niet echt waterschade die je weg kunt dweilen dus. De expert werd ingeschakeld om de schade te beoordelen en uit zijn eerste berichtgeving begrepen we dat het hier ging om grondwater wat tussen de betonrand van de kelder en het metselwerk naar binnen was gestroomd.

Helaas was op de verzekeringspolis van onze klant schade door grondwater uitgesloten en kregen wij op basis van dit voorbericht een afwijzing. Heel vervelend voor onze relatie, want dat zou betekenen dat niets van deze schade vergoed zou worden. Maar was de schade wel écht ontstaan door grondwater of kon het nog gekwalificeerd worden als neerslag? Een klein verschil, maar wel met grote gevolgen: bij neerslag zou onze relatie een volledige uitkering krijgen en bij grondwater niets.

Na een aantal flinke discussies die we voerden met de verzekeraar, moest deze erkennen dat uit de rapportage van de expert niet duidelijk genoeg naar voren was gekomen of het grond- of regenwater betrof. De expert werd verzocht zich verder te verdiepen in de schade, die ondertussen was opgelopen tot € 65.000,-. Uit de definitieve rapportage bleek dat bij het construeren van de betonbak rekening was gehouden met de hoogst mogelijke grondwaterstand. Aangezien deze tóch overstroomd was en uit metingen bleek dat het grondwater niet was gestegen, kon geconcludeerd worden dat de overstroming te wijten was aan de regen waardoor er wél dekking op de polis was. Dus: € 65.000,- voor onze relatie in plaats van € 0,-.

Hieruit blijkt maar weer dat tijd een belangrijk aspect is bij schade. Ten eerste omdat een expert ruim de tijd moet krijgen om alle facetten van een schade goed te bekijken. En ten tweede omdat het best wat tijd kan kosten om met een verzekeraar de schade te bespreken. Gelukkig dat de tijd in dit geval de wonden heelde voor onze relatie.

Heeft u te weinig tijd om een schade die binnen uw bedrijf heeft plaatsgevonden tot in de puntjes uit te zoeken? Ik ga graag eens met u in gesprek om u de schade uit handen te nemen en tijdsruimte voor u te creëren. Dat kan bij ons in de Schouten Toren, maar ook telefonisch of via Skype. Scheelt u weer tijd.

Daniel Dancewicz is teamleider Schade bij Schouten Zekerheid Makelaars in Assurantiën en neemt u mee achter de schermen door bijzondere, grappige en ook onbegrijpelijke schadegevallen met u te delen.

Publicatiedatum: 20 december 2016
Daniel Dancewicz Directeur Inkoop & Internationaal
Bel 010 - 288 49 52 Stel een vraag Daniel Dancewicz op LinkedIn