"Het scheelde maar een haartje"

The devil is in the details. Dat zit ‘m in dat smetteloze overhemd onder uw pak, die perfecte wijn bij uw gerecht, maar zeker ook in sommige details bij een schade. En deze kunnen ervoor zorgen dat een situatie compleet anders uitpakt dan verwacht.

Eén van onze relaties, eigenaar van een kapsalon, kreeg een onaangename verrassing toen hij ’s ochtends zijn salon betrad: een flinke waterschade. Direct belde hij met ons zodat wij hem verder bij de schade konden begeleiden. We schakelden een expert in om de oorzaak en de omvang van de schade in kaart te brengen. De oorzaak was gelegen in een verstopping van het riool, net buiten het gebouw. De omvang van de schade werd vastgesteld op zo’n € 9.000,- waarbij de kosten voornamelijk zaten in het vervangen van de vloer. En daar kwam de devil.

De expert rapporteerde namelijk dat de vloer vast verlijmd was. En – hier een klein stukje verzekeringstechniek – een vast verlijmde vloer valt onder de opstal, een zwevend gelegde vloer valt onder de inventaris. Helaas voor onze relatie was de opstal onderverzekerd, waardoor ruim € 3.500,- van de schade niet vergoed zou worden.

Zulke zaken zijn natuurlijk nooit leuk om te melden, dus met een vervelend gevoel belden we onze relatie. Voor onze relatie sloeg dit bericht in als een bom. Schade niet gedekt en bovendien was de vloer nog niet eens droog. Relatie meldde namelijk terloops dat hij “net in de hoek nog even de vloer had opgetild, en dat de groene ondervloer nog helemaal nat was.” Na die uitspraak gingen bij ons de alarmbellen af. Want dat zou betekenen dat de vloer níet verlijmd was. We verzochten de expert nogmaals te kijken naar de schade en toen kwam aan het licht dat de vloer inderdaad niet verlijmd was.

Gevolg: de schade viel onder de dekking van de inventarisverzekering, daar was geen onderverzekering en onze relatie kreeg een volledige uitkering van de schade. Het telefoontje dat dan volgt is een stuk leuker om te voeren, kan ik u vertellen. Onze relatie was overmand door emoties en vertelde met trillende stem dat hij “nu gelukkig toch met vakantie kan”. Dat zijn de momenten dat je trots bent omdat je echt iets waardevols hebt kunnen betekenen.

Wat u van deze case kunt leren? Dat de kleinste details een enorme impact kunnen hebben. Een terloopse opmerking kan het verschil maken tussen vakantie en geen vakantie. Of tussen een strakke en een scheve coup. Ik kan u namelijk verzekeren dat onze relatie na het goede nieuws met een veel vastere hand stond te knippen.

Heeft u een schade waarbij u twijfelt of uw huidige tussenpersoon, uw verzekeraar of diens expert alles wel tot in de kleinste (dode) puntjes uitzoeken? Dan nodig ik u van harte uit in de Schouten Toren om samen naar uw dossier te kijken. En om zeker te weten dat ik voldoende tijd voor u heb, maken we vooraf een afspraak. Dat werkt bij de kapper vaak ook het best.

Daniel Dancewicz is teamleider Schade bij Schouten Zekerheid Makelaars in Assurantiën en neemt u mee achter de schermen door bijzondere, grappige en ook onbegrijpelijke schadegevallen met u te delen.

Publicatiedatum: 02 november 2016
Daniel Dancewicz Directeur Inkoop & Internationaal
Bel 010 - 288 49 52 Stel een vraag Daniel Dancewicz op LinkedIn