"Grote-mensen-Monopoly"

Zo aan het begin van het jaar heb je in Nederland een aantal zekerheden. Het is vroeg donker, het weer wordt koud en guur, er valt meer regen en soms stormt het flink. De ideale omstandigheden om lekker de open haard aan te steken en gezellig met het gezin in de woonkamer spelletjes te spelen. Monopoly bijvoorbeeld. Nou, wij speelden laatst in een schadedossier ook een interessant spelletje Monopoly.

Stelt u zich nog eens bovenstaande situatie voor. Het is koud, donker en de wind gaat buiten tekeer. U zit met uw gezin lekker in de woonkamer. Ook opa en oma of de kleinkinderen zijn erbij en het is beregezellig. Opeens hoort u buiten een hoop gekraak en direct daarna een harde klap. Eén van de bomen naast uw woning is op het dak van uw pand gevallen. De brandweer komt erbij en vertelt u dat u direct de woning moet verlaten. Die andere grote boom zou ook om kunnen vallen en dan zou het dak van de woning zeker bezwijken. Dit alles overkwam een relatie van ons.

Er kwam flink wat bouwkundig herstel bij kijken. Verschillende muren en lateien waren ontzet. Ook trok er een hoosbui over met fikse waterschade tot gevolg. Al met al praten we hier over € 80.000,- schade. Bovendien kon het gezin geruime tijd niet meer in de eigen woning. Helaas komt dit in onze praktijk vaker voor, dus tot zover nog geen bijzondere schade.

De bijzonderheden ontstonden echter toen bleek dat de huisnummers op de polis niet overeenkwamen met het beschadigde pand. Onze relatie had namelijk zijn eigen woning inclusief bedrijfspand op één verzekering gezet. Op het aanvraagformulier werd huisnummer 100 vermeld. Op de polis stond nummer 102 en in het expertiserapport na de schade nummer 104. Toen verder bleek dat álle nummers verzekerd moesten zijn, stond opeens ook de verzekerde som ter discussie. En op onderverzekering zat helemaal niemand te wachten.

Bij het afsluiten van de polis is een inspectie uitgevoerd. De inspecteur heeft alle panden gezien en in zijn rapport opgenomen. Jammer genoeg zijn de huisnummers niet correct overgenomen. De polis is opgemaakt conform het inspectierapport. Helaas had de klant, ondanks ons advies, besloten de panden niet te laten taxeren. Anders hadden de juiste huisnummers daar nog naar voren kunnen komen. Alhoewel, in dit dossier van Murphy waarschijnlijk ook niet. Tot overmaat van ramp bleek namelijk de verzekerde som ook niet te kloppen, waardoor onderverzekering een feit was.

Na heel veel gebel en nog veel meer gemail is het toch goed gekomen. De inspecteur verklaarde alle panden te hebben gezien maar was even vergeten alle huisnummers correct in het rapport te vermelden. Alleen kon ook hij de te lage verzekerde som niet verklaren. Niet veel later bleek dat iemand op het secretariaat dikke vingers had. Het ging dus om een simpele – maar in potentie hele dure – typefout. Daarmee waren alle bezwaren van de baan en heeft onze relatie uiteindelijk de volledige schade uitgekeerd gekregen.

Bij schades zijn menselijke fouten vaak de oorzaak. Dit was echter onze eerste keer dat een typefout fataal had kunnen zijn. Heeft u ook een schade waarbij u zich afvraagt of de uitkering wel klopt? Ik nodig u graag uit in onze Schouten Toren om dit door te nemen. We kunnen natuurlijk ook afspreken op de Blaak, de Coolsingel of het Hofplein. Kunnen we gelijk onze Monopoly-tactieken bespreken.

Daniel Dancewicz is teamleider Schade bij Schouten Zekerheid Makelaars in Assurantiën en neemt u mee achter de schermen door bijzondere, grappige en ook onbegrijpelijke schadegevallen met u te delen.

Publicatiedatum: 03 januari 2018
Daniel Dancewicz Directeur Inkoop & Internationaal
Bel 010 - 288 49 52 Stel een vraag Daniel Dancewicz op LinkedIn