"Bestemming bereikt!"

Dienstverlening. Een onderwerp wat ons op het lijf geschreven is. Voor mij hét vlak waar je je echt kunt onderscheiden van je concullega’s. En hét punt waar je echt waarde kan toevoegen voor je klant. Op het gebied van schadeafwikkeling proberen wij daarom verder te gaan waar de polisdekking stopt. Dan wordt “waarde toevoegen” opeens heel concreet.

Een van onze klanten hield aan zijn vakantie een hele nare herinnering over. Bij thuiskomst bleek dat er was ingebroken in de auto van zijn vrouw. Het dievengilde had de gehele navigatie-unit uit de auto verwijderd. Daarbij was men bijzonder zorgvuldig en netjes te werk gegaan. Er was dan ook nauwelijks sprake van overige schade. Het vaststellen van het schadebedrag was daarom geen probleem. Het doen van een correcte schade-uitkering bleek een grotere uitdaging.

Gelet op het bouwjaar van de auto, 2007, werd de schade vastgesteld op basis van vervangingswaarde. Dit is “het bedrag dat nodig is voor het verkrijgen van een naar soort, kwaliteit, staat en ouderdom gelijkwaardig motorrijtuig of onderdeel daarvan.” Simpel gezegd volgt de vervangingswaarde door af te schrijven op de nieuwwaarde. Verzekeraars rechtvaardigen deze afschrijving doordat zaken aan slijtage of innovatie onderhevig zijn. Dit is in principe ook logisch. Het zou onredelijk zijn als iemand beter wordt van zijn schade. Een verouderd navigatiesysteem vervangen voor een beter, moderner systeem voelt natuurlijk niet juist. Daarom wilden verzekeraars een afschrijving toepassen van 50%. Zie daar onze uitdaging om 50% waarde toe te voegen.

In tegenstelling tot bijvoorbeeld banden of accu’s slijt een navigatiesysteem niet. De afschrijving was dan ook puur gebaseerd op technische innovatie. Maar 50% vonden wij nogal stevig. Dit hebben wij daarom getoetst bij de fabrikant. Wat bleek? Bij de betreffende fabrikant kon voor elke auto met een bepaald type en modeljaar slechts één specifiek navigatiesysteem worden ingebouwd. Dus bij vervanging anno 2016 wordt hetzelfde systeem ingebouwd dat ook in 2007 af fabriek is geleverd. Wat nou technische innovatie?!? Hoezo 50% afschrijving?!?

Het hielp ons ook dat de afschrijving niet in de polisvoorwaarden was geregeld. Dit was opgenomen in een interne richtlijn van verzekeraars. Deze maakt geen onderdeel uit van het verzekeringscontract en kan dus niet worden ingeroepen. Verder gold deze richtlijn specifiek voor navigatiesystemen. Het gestolen systeem behelsde echter veel meer. Hiermee kon onder meer de navigatie, de tuner, de airco en de boordcomputer worden bediend. Zonder deze controlunit functioneerde de hele auto niet.

De fabrikant was zo vriendelijk een verklaring af te geven. Daarmee hebben wij verzekeraars uiteindelijk zo ver gekregen ook de overige 50% uit te keren. Wel bleek dat verzekeraars deze discussies beu waren. In de nieuwe polisvoorwaarden is de afschrijving voor (navigatie)systemen hard vastgelegd.

Bij deze schade hebben wij ruim € 2.500,- waarde toegevoegd. Dit is een mooi bedrag maar het gaat natuurlijk om het principe. Ons werk bestaat eruit klanten te geven waar ze recht op hebben. En daar moeten we wel eens een paar meter voor omrijden. Dát is onze toegevoegde waarde. Dát is onze dienstverlening. Heeft u behoefte aan meerwaarde bij uw schadeafwikkeling? Dan nodig ik u graag uit voor een kop koffie in de Schouten Toren, Rivium Quadrant 81 in Capelle aan den IJssel. Het adres kunt u meteen voorprogrammeren in uw navigatiesysteem.

Daniel Dancewicz is teamleider Schade bij Schouten Zekerheid Makelaars in Assurantiën en neemt u mee achter de schermen door bijzondere, grappige en ook onbegrijpelijke schadegevallen met u te delen.

Publicatiedatum: 18 februari 2016
Daniel Dancewicz Directeur Inkoop & Internationaal
Bel 010 - 288 49 52 Stel een vraag Daniel Dancewicz op LinkedIn