Uitdagende tijden vragen om creatief ondernemerschap

Niemand kan er omheen: de coronacrisis raakt ons allemaal. Niet alleen de feitelijke stand van zaken van vandaag, maar vooral ook de onzekerheid. Wat staat ons nog te wachten? Houdt deze situatie nog weken of zelfs maanden aan? En wat betekent dat dan?

Voor iedere ondernemer is de situatie anders. Waar de een op last van de overheid verplicht een aantal weken de deuren moet sluiten, kunnen andere bedrijven thuis vrijwel ongestoord doorwerken. En er zijn ook bedrijven die het werk niet aan kunnen en het drukker hebben dan ooit. Denk daarbij niet alleen aan de zorg, maar ook aan bedrijven die voedingsmiddelen produceren of bedrijven die actief zijn in het vervoer en bevoorrading van supermarkten.

Aangepaste bedrijfsmodellen

Door deze situatie waarin bedrijfsmodellen gedwongen worden aangepast, ontstaan ook veel nieuwe initiatieven. Bedrijven laten personeel werken bij andere bedrijven, vrachtwagens worden voor derden ingezet, voorraden veranderen door de situatie. Allemaal ontwikkelingen die momenteel op ons af komen. Echt ondernemerschap gaat nu het verschil maken.

Nieuwe risico’s

Natuurlijk heeft de zorg voor het eigen personeel en de eigen bedrijfsvoering de hoogste prioriteit. Is iedereen veilig, kan mijn productie doordraaien en kan ik volgende week de salarissen en huur betalen? Als ondernemer denkt u dan niet gelijk aan uw verzekeringen. Terwijl er zoveel mogelijk is! Wij denken graag mee hoe u om kunt gaan met de nieuwe risico’s die op u af komen bij een veranderende bedrijfsvoering. Zo voorkomt u dat u van de regen in de drup raakt wanneer een incident zich voordoet buiten de gebruikelijke bedrijfsvoering maar dat niet verzekerd is. Zeker als dit met een kleine wijziging in uw verzekeringsportefeuille wél het geval was geweest.

Vragen om uw bedrijfsvoering te beschermen

Schouten Zekerheid denkt graag met u mee. Enkele vragen waar wij aan denken om uw bedrijfsvoering te beschermen:

  • U gaat bezorgen maar deed dat in het verleden nooit. Dekt uw verzekering dat? 
  • Uw werkzaamheden krijgen een breder karakter. Sluit de omschrijving van de werkzaamheden op uw verzekering nog aan? 
  • Uw voorraad gereed product loopt op, zijn uw verzekerde sommen nog op orde? 
  • U start met verhuur van uw personeel aan derden. Kan dit zomaar? Wat als zij ziek worden of een ongeval krijgen? 
  • U start met verhuur van uw materiaal aan derden. Kan dat zomaar? Wat als dit kapot gaat of kwijtraakt? 
  • U stelt uw software of kennis gratis ter beschikking. Maar wat als er iets misgaat? 
  • U speelt in op de veranderende behoefte en breidt uw pakket goederen en diensten uit. Sluit dit nog aan op uw verzekeringen? 

Niet alleen is het van belang naar de verzekering te kijken, maar ook naar de onderliggende afspraken. Schouten Zekerheid denkt graag met u mee hoe u kunt ondernemen zonder achteraf voor verrassingen te komen staan. U uw ondernemerschap, wij de onze.

Voorbeeld: wijziging in geïmporteerd product

Bedrijf X houdt zich bezig met de import van kleding. Als gevolg van het coronavirus zijn er veel minder transportbewegingen en wordt de bedrijfsvoering van bedrijf X direct geraakt. Bedrijf X besluit om zich, gezien de veranderende marktomstandigheden, te gaan richten op het importeren van mondkapjes en beademingsapparatuur. Deze spullen worden vanuit China geïmporteerd.

Deze wijziging lijkt klein omdat ‘enkel’ het geïmporteerde product wijzigt, maar moet wel aangetekend worden op verschillende verzekeringen. Zo moet op de aansprakelijkheidsverzekering onderzocht worden of het mogelijk is productaansprakelijkheid te verzekeren. Is dit niet mogelijk, dan moeten er andere oplossingen gezocht worden om met dit risico om te gaan. Daarnaast dient deze nieuwe soort goederen op de transportverzekering adequaat en met passende voorwaarden verzekerd te worden.

Publicatiedatum: 01 april 2020
Onze adviseurs staan klaar En helpen u graag!
Bel 010 - 288 45 05 Stel een vraag