Het familiediner: aan tafel bij Spido

'Wij maken mensen blij, wat is leuker dan dat?'

Voor de serie artikelen met familiebedrijven gingen we ook naar de Rotterdamse Haven. Daar zit, pal onder de Erasmusbrug, rederij Koninklijke Spido, dat sinds 2006 in handen is van Leo Blok. Samen met zijn zoon Richard maakte hij er een florerende onderneming van. ,,Het plan was om Spido gezond te maken en daarna te verkopen. Nu willen we het dolgraag doorgeven aan de volgende generatie.”


Leo Blok glimt van trots als hij zijn bezoek rondleidt op de Prinses Amalia, het jongste van de zes schepen tellende vloot van Spido. Met een capaciteit van 250 gasten en de luxe uitstraling is de Prinses Amalia hét vlaggenschip van zijn Rotterdamse rondvaartbedrijf, dat in 1919 door Daniël George van Beuningen werd opgericht. Met een 'tramlijn op het water' werden bemanningsleden en passagiers van de schepen die in de haven voor anker lagen naar de wal gebracht. In de jaren twintig begon het bedrijf ook met het organiseren van toeristische rondvaarten naar vliegveld Waalhaven, na de Tweede Wereldoorlog kwamen daar rondvaarten bij langs de plekken waar de wederopbouw van de haven en stad gestalte kreeg. Ruim honderd jaar na de oprichting is Spido uitgegroeid tot hét rondvaartbedrijf in de Rotterdamse haven.   


Kun je uitleggen wat Spido allemaal doet?

Leo: “Ons bedrijf bestaat uit drie activiteiten: rondvaarten, dag- en thematochten en businesscruises en -events. In het hoogseizoen hebben we dagelijks elf rondvaarten van vijf kwartier door de Rotterdamse haven. Bij de dagtochten is de Tweede Maasvlakte een zeer populaire toeristische attractie. Veel mensen willen de grote schepen die daar liggen zien. Bij de themacruises werken we samen met grote organisaties, zoals de Nederlandse Bridge Bond. Met als thema 'Under the bridge' houden zij bij ons aan boord een bridgetoernooi. De Prinses Amalia is bij uitstek geschikt voor bedrijfsfeesten, congressen, businessdiners, netwerkborrels, bruiloften, verjaardagsfeesten en andere evenementen, waarbij wij de catering, de muziek en ander entertainment aan boord kunnen verzorgen. Dat de oud-spelers van Feyenoord bij ons samenkomen, vind ik zelf erg leuk. Alles bij elkaar ontvangen wij op onze schepen ruim een half miljoen gasten per jaar.”


Spido is van oorsprong geen familiebedrijf. Hoe en wanneer ben je eigenaar geworden?

Leo: “In 2006 werd ik als lokale bestuursvoorzitter van KPMG benaderd door twee directieleden van Spido. Zij wilden voor zichzelf beginnen of het bedrijf overnemen en vroegen of wij hen daarbij wilde helpen. Die overname ging niet door, waarna ik het bedrijf zelf kocht als investering voor mijn kinderen. Ik bleef bij KPMG werken, met het idee om van Spido weer een gezonde onderneming te maken en na een paar jaar te verkopen. Toen ik vijf jaar later met pensioen ging en de toenmalige directrice van Spido er een financiële puinhoop van gemaakt had, had ik tijd om bij Spido orde op zaken stellen. Dat ging ik steeds leuker vinden. Spido is een iconisch bedrijf en ik raakte vergroeid met de medewerkers.”
Richard: “Tijdens mijn studie had ik een bijbaantje bij het bedrijf van mijn vader. Daarna ben ik er langzaam ingegroeid en tijdens een haringparty van Bilderberg vroeg iemand: het is toch de bedoeling dat jij het bedrijf overneemt? Ik had er nooit over nagedacht, maar zag de potentie van Spido. Het plan om Spido gezond te maken en te verkopen hebben we verlaten, we willen het bedrijf nu dolgraag doorgeven aan de volgende generatie. Mijn ouders hebben al vier kleinkinderen.”


Hoe is het om elkaar te werken?

Richard: “In het begin was de zoektocht naar de juiste samenwerking best complex. Inmiddels kunnen we alles tegen elkaar zeggen en is onze band erg hecht geworden. We zien elkaar minimaal vijf dagen in de week en lossen de leuke en minder leuke dingen met elkaar op. Dat gaat hartstikke goed.”
Leo: “Richard en ik zijn allebei eigenwijs, dus aanvankelijk hadden we de nodige ups and downs. Soms zochten we de confrontatie, tegenwoordig nemen we de tijd om samen naar een oplossing te zoeken.”


Worden familiekwesties thuis besproken en de zaken op het werk?

Leo: “Dat loopt in elkaar over. Of we nu thuis of op het werk zijn, we zijn 24 per dag bereikbaar voor elkaar. We stemmen van alles af, leggen veel dingen aan elkaar voor.”
Richard: “Mijn vader en ik zijn zo op elkaar ingespeeld, dat we aan een half woord genoeg hebben. Ik heb een broer en twee zussen, die net als ik voor een kwart eigenaar zijn van Spido. Zij vinden het leuk om te horen hoe het gaat, maar hebben duidelijk aangegeven dat de dagelijkse gang van zaken ons pakkie-an is.”
Leo: “De communicatie vanuit mij naar de rest van het gezin is minimaal, het is vooral Richard die hen op de hoogte houdt. Zijn broer en zussen moeten tenslotte vertrouwen in hém krijgen. Maar als de stemmen staken, heb ík het laatste woord, haha.”


Leidt dat nooit tot conflicten of kunnen jullie amper samen aan één tafel?

Richard: “Natuurlijk hebben we soms een meningsverschil, maar het escaleert nooit.”
Leo: “We hebben een zeer harmonieus gezin. Iedereen kan het goed met elkaar vinden, de confrontatie zoeken zit niet in de aard van ons beestje.”


Welke eigenschap bewonder je in je vader en erger je je ook ergens aan?

Richard: “Mijn vader is een doorzetter. Spido stond er niet goed voor, met beperkte middelen heeft hij er een goedlopende onderneming van gemaakt. Vanaf 2011 beleefden we, tot aan de coronapandemie, het ene na het andere hoogtepunt. Ik heb niet de illusie dat ik hem nog wat kan afleren, maar hij kan nog weleens emotioneel reageren. Soms begrijp ik zijn emotie, maar de manier waarop hij die uit is niet altijd juist of komt niet op het juiste moment.”


Leg jouw zoon eens langs de meetlat, Leo.

Leo: “Richard is rustig en bewaart in alle situaties de kalmte. Hij is in de loop der tijd zelfs nóg bedachtzamer geworden. Soms let hij iets te veel op de centjes. Meestal heeft hij een punt, maar om goodwill bij klanten te kweken moet je weleens rianter compenseren dan je eigenlijk wil. Dat is ook een kwestie van ervaring, hij gaat daar steeds beter mee om.”


Hoe zien jullie de toekomst van Spido?

Leo: “Tijdens de eerste coronagolf lagen onze activiteiten voor een groot deel stil. Daarna kreeg met name onze eventafdeling het ongelofelijk druk met boekingen die waren doorgeschoven of omdat bedrijven en organisaties hun budget hadden opgespaard en eropuit trokken. Wat ons betreft zitten we nog jaren aan het Willemsplein, waar we de ideale ligplaats hebben. Maar de rivier wordt wel steeds drukker met allerlei vaartuigen, er mag best wat meer aandacht zijn voor de veiligheid op het water.”
Richard: “Op het gebied van duurzaamheid doen we wat in onze macht ligt. We hebben geïnvesteerd in de meest zuinige dieselmotoren en houden bij de vaarroutes rekening met de getijden, zodat we minder brandstof verbruiken. Op de pontons waaraan onze vloot ligt is walstroom geïnstalleerd, waardoor de schepen als ze stilliggen op groene stroom draaien. Bovendien zijn de pontons voorzien van een vuilwaterafgiftepunt, waarmee we het toilet- en waswater van onze schepen verantwoord op het riool lozen. Verder is de Prinses Amalia is uitgerust met ledverlichting en zonnepanelen.”


Tot slot: is de opvolging al geregeld?

Leo: “Het is de bedoeling dat Richard het bedrijf overneemt, maar ik heb daar niet zo'n haast mee. Want ik vind deze uit de hand gelopen hobby nog steeds hartstikke leuk en stilzitten kan ik toch niet. Ik neem wel steeds meer afstand. Gelukkig kan dat, want naast Richard hebben we ook op andere posities in het bedrijf goede mensen in dienst.”
Richard: “Als mijn vader wegvalt, draait het bedrijf gewoon door. Maar zijn kennis en netwerk is van onschatbare waarde. De koop van Spido ging destijds een beetje langs mij heen, nu vind ik het geweldig dat hij Spido gekocht heeft. Wij maken mensen blij, wat is leuker dan dat?”


Leo Blok (1949) werkte na zijn studie economie, rechten en accountancy aan de Erasmus Universiteit voornamelijk in de accountancy. Hij was onder andere lokaal voorzitter van KPMG en bekleedde nevenfuncties bij het Ronald McDonald Huis, RTV Rijnmond en het Luxor Theater. Na zijn pensionering in 2011 werd hij directeur van Spido.

Richard Blok (1991) studeerde Rechten, Economie en Bedrijfskunde aan de Rotterdamse Erasmus Universiteit. Tijdens zijn studie verdiende hij een zakcentje met een bijbaan bij Spido, waar hij inmiddels adjunct-directeur is.

Publicatiedatum: 20 februari 2024
Onze adviseurs staan klaar En helpen u graag!
Bel 010 - 288 45 05 Stel een vraag
Dit verhaal staat in ons SZ. magazine. Wilt u het hele magazine lezen?