Storm Eunice blies blaashal Hockey Club Rotterdam omver

'Rond 16.00 uur kreeg ik een appje van de verenigingsmanager: it's gone’

De storm Eunice verwoestte in februari 2022 de blaashal van Hockey Club Rotterdam. Het filmpje dat de hal de lucht in ging, ging viral. Voormalig voorzitter Diederik Chevalier schrok enorm toen hij de ravage zag en dacht: hoe ga ik dit aan de leden uitleggen? Al snel kreeg hij een telefoontje van Schouten Zekerheid, want ook zij hadden het filmpje gezien. “Dat we te horen kregen dat we goed verzekerd waren, was een hele geruststelling.”

Nederland zette zich schrap voor de storm Eunice op vrijdag 18 februari 2022. Het KNMI kondigde vanwege gevaarlijke weersomstandigheden code rood af, de NS en andere openbaar vervoerbedrijven legden de dienstregeling stil en de KNVB schrapte alle voetbalwedstrijden voor die avond. Diederik Chevalier, voorzitter van Hockey Club Rotterdam, zat die vrijdagmiddag op zijn kantoor in het centrum van Rotterdam. Hij keek naar buiten en had goede hoop dat de storm over zou waaien, totdat hij rond 16.00 uur een bericht kreeg van verenigingsmanager Karianne Lagendaal. 'It's gone', schreef Karianne via WhatsApp, doelend op de blaashal van Hockey Club Rotterdam.  

Oorlogsgebied

“Ik sprong direct in mijn auto om haar op te halen. Onderweg zag ik dat de stad wel een soort oorlogsgebied leek”, zegt Diederik, die samen met Karianne naar het sportpark aan de Hazelaarweg reed. Bij aankomst staarde hij vol ongeloof naar de ravage. Eunice had niet alleen de blaashal volledig weggeblazen, ook waren er dug-outs weggewaaid, hekken omver geblazen en lichtmasten geknapt. “Ik dacht: hoe ga ik dit aan de leden uitleggen? We hadden de hal, die ongeveer 750.000 euro kostte, in 2019 via (obligatie)leningen en allerlei belacties aangeschaft. Dat deden we met z'n allen, dus die hal was van ons allemaal. Ik maakte mij grote zorgen wat de schade voor de vereniging zou betekenen.”

Diederik en Karianne vormden direct een crisisteam, die ook de leden op de hoogte moest brengen. Dat was nauwelijks nodig, constateerde Diederik toen hij op zijn mobiele telefoon keek. “Iemand uit de omliggende flats had het moment gefilmd dat de hal de lucht in ging. Het filmpje ging viral op social media en mijn telefoon stond vol met verontrustende berichten van onze leden.” 

Geruststelling 

Binnen een uur kreeg Diederik ook een telefoontje van Piet-Hein Touw van Schouten Zekerheid. “Zij zijn al jaren sponsor van onze club en doordat Piet-Hein ook persoonlijk betrokken is bij de vereniging, zijn de lijnen kort. Hij zei dat we goed verzekerd waren en dat zij de schadeafhandeling voor ons gingen regelen. Dat was een hele geruststelling.”

Omdat twee dagen later opnieuw een hevige storm werd verwacht, moest de boel snel worden opgeruimd voordat losliggend materiaal elders schade veroorzaakte. Tegelijkertijd konden de opruimingswerkzaamheden pas beginnen als de experts de schade beoordeeld hadden. Die stonden de volgende ochtend al op de stoep. “Dat had Schouten supersnel geregeld”, zegt Diederik.  

Laatste competitieronde

Geluk bij een ongeluk was dat juist in het weekeinde van de storm de laatste competitieronde van de zaalhockeycompetitie op het programma stond. Die wedstrijden gingen uiteraard niet door, maar daarna zou de hal toch worden afgebroken om in november 2022 weer te worden opgebouwd.

“Voordat we een blaashal hadden, speelden we met onze vereniging in allerlei sportzaaltjes door de hele stad. Dat was met 1700 jeugdleden niet meer te organiseren, vandaar dat we in 2019 besloten een blaashal aan te schaffen. Was de blaashal een paar maanden eerder weggewaaid, dan hadden onze leden de hele winter geen zaalhockey kunnen spelen”, legt Diederik uit.  

Rotterdamse mentaliteit

Alle ellende leverde ook iets positiefs op. Diederik constateerde niet voor het eerst dat het met de Rotterdamse mentaliteit wel goed zit. “Ooit lag er een enorm pak sneeuw, waarop iedereen met sneeuwschuivers kwam aanzetten om de blaashal sneeuwvrij te maken. Nu kregen we hulp van meer dan honderd vrijwilligers die de boel opruimden. Andersom toonden onze leden veel waardering voor de professionele wijze waarop we de schade hadden opgelost.”

Want ook de schadeafwikkeling verliep soepel. “We bleken inderdaad goed verzekerd te zijn en konden al snel een nieuwe opblaasbare hal bestellen, die we via Schouten Zekerheid opnieuw konden verzekeren.” Diederik adviseert dan ook elke vereniging een goede verzekeraar als partner aan zich te binden. “Vrijwel alle clubs worden, net als Hockey Club Rotterdam, geleid door vrijwilligers die hun werk tijdelijk doen. Dan is het is fijn als je zo'n partij als vaste partner hebt. Zonder goede verzekering was onze club beslist in grote problemen gekomen.” 

Publicatiedatum: 07 februari 2024
Onze Schadespecialisten staan klaar En helpen u graag!
Bel 010 - 288 44 58 Stel een vraag
Dit verhaal staat in ons SZ. magazine. Wilt u het hele magazine lezen?