Kabinet verruimt NOW-regeling

Het kabinet gaat de Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW) uitbreiden. Dat maakte minister van Sociale Zaken Wouter Koolmees deze week bekend. Werkmaatschappijen die door de corona-situatie meer dan 20% omzetverlies hebben maar behoren tot een concern dat niet aan die voorwaarde voldoet, mogen toch de NOW aanvragen. 

Bedrijven met 20% of meer omzetverlies kunnen vanaf 6 april 2020 gebruik maken van de NOW. Afhankelijk van de omzetdaling kunnen zij tot 90% van de loonkosten vergoed krijgen. Daarbij wordt gekeken naar het omzetverlies van het overkoepelende concern, niet naar de verliezen van losse dochterbedrijven. Dat wordt nu aangepast. Als een dochteronderneming wél met grote verliezen kampt maar het concern minder dan 20% omzetverlies leidt, kan die individuele werkmaatschappij alsnog een beroep doen op de NOW.

Voorwaarden

De dochteronderneming moet dan wel aan een aantal voorwaarden voldoen. Zo moet het werkbedrijf een eigen rechtspersoonlijkheid hebben en mag de omzetdaling van het overkoepelende concern geen 20% of meer zijn. Als dat wél het geval is, blijft het omzetverlies van het concern leidend bij de aanvraag van de NOW-regeling. Bij ondernemingen met een personeels-bv wordt er ook gekeken naar de omzetdaling van het concern, niet van het losse dochterbedrijf.

Daarnaast moeten werkmaatschappijen met 20 medewerkers of meer een overeenkomst sluiten met de vakbonden over werkbehoud. Bij minder dan 20 werknemers volstaat een akkoord met een vertegenwoordiging van de werknemers. Ook moeten concerns, waarvan een werkmaatschappij een beroep doet op de regeling, verklaren dat ze over 2020 geen dividend of bonussen uitkeren. Het concern mag bovendien geen eigen aandelen terug kopen.

Rekentool

Benieuwd of uw bedrijf recht heeft op een tegemoetkoming vanuit de NOW? Bereken het met onze handige rekentool.

Bron: Rijksoverheid.nl

Publicatiedatum: 23 april 2020
Onze Verzuimspecialisten staan klaar En helpen u graag!
Bel 010 - 288 49 59 Stel een vraag
Heeft u recht op een tegemoetkoming? Bereken het hier