Home Alone 1: de kerstklassieker vanuit het verzekeringsperspectief

Vanwege corona mogen we tijdens de kerstdagen maximaal drie gasten ontvangen. Voor de achtjarige Kevin dreigde in 1990 een nog eenzamere Kerst. Zijn familie ging op vakantie en vergat hem mee te nemen... Gelukkig liep het avontuur van Kevin in de kaskraker Home Alone 1 goed af, al kende de film wel een fikse hoeveelheid schadegevallen.

In dit artikel pikken we er een aantal van die momenten uit. Omdat het goed is te beseffen welke risico’s u in en om het huis loopt. Al willen wij uw kijkplezier bij deze heerlijke kerstfilm uiteraard niet bederven!

Aanrijding met een beeld
Minuut 07.00
Schadebedrag: € 450,-

De pizzakoerier rijdt een beeld omver bij de voordeur van Kevins huis.

Een aanrijding kan grote impact hebben. De kosten om een beschadigd beeld te restaureren kunnen flink oplopen en ook de auto kan beschadigd raken. Ga zonder schone autoruiten aan de binnen- én buitenkant niet de weg op, zorg dat u goed zicht heeft. En switch in het najaar van zomer- naar winterbanden, zodat u meer grip heeft op natte en gladde wegen.

Melk over reisdocumenten
Minuut 09.24
Schadebedrag: € 73,20 per document
Kevin is boos op broer Buzz, die zijn pizza heeft opgegeten. Bij Kevins wraakactie gaat er melk over de paspoorten van het gezin, die op het aanrecht liggen.

Paspoorten en andere reisdocumenten kunnen beschadigd raken of kwijtraken. Het zorgt niet alleen voor stress, het vervangen van één of meerdere documenten kost ook gewoon geld. Euro’s die u op vakantie waarschijnlijk liever uitgeeft aan leuke dingen. Het is daarom verstandig om alle reisdocumenten bij elkaar te houden, in een aparte en waterdichte map. En het belangrijkste: vergeet ze niet als u de deur achter u dicht trekt.

Onderbreking reis + retourvlucht
Minuut 33.05
Schadebedrag: € 2.500,-
De vader en moeder van Kevin zijn hem vergeten en willen bij aankomst in Parijs direct terug naar Chicago.

Er kunnen altijd onverwachte situaties ontstaan, die leiden tot wijziging van uw reisplannen. Situaties die u niet altijd kunt voorkomen, maar waarvoor een goede reis- en of annuleringsverzekering wel vaak de kosten vergoedt. Al is de kans klein dat deze verzekeringen extra kosten vergoed die u maakt omdat u uw kind vergeten bent…

Breuk in kast
Minuut 35.23
Schadebedrag: € 750,-
Kevin klimt in Buzz’ kamer op een kast, die vervolgens in elkaar stort.

De klauterpartij van Kevin levert een schadepost op van ongeveer € 750. Een ongeluk zit in een klein hoekje, niet iedere schade is te voorkomen. Maar het is goed om een keer met de blik ‘wat kan hier mis gaan’ door uw huis te lopen en waar nodig en mogelijk risicobeperkende maatregelen te nemen.

Diefstal zonder braak
Minuut 38.15
Schadebedrag: € 4,75 (niet gedekt)
Kevin wil een tandenborstel kopen, maar vlucht zonder te betalen de winkel uit.

Als Kevin wil afrekenen staat de enge buurman Grinch ineens naast hem. Kevin schrikt zo, dat hij de winkel uit rent en de eigenaar met een niet gedekte schadepost van € 4,75 achterlaat. Heeft u een winkel, zorg dan voor diefstalbeperkende maatregelen als spiegels, camera’s en beveiliging op de artikelen. Komt u als klant wel eens in een winkel? Betaal dan gewoon netjes, ook al staat er een enge man naast u.

Inbraak
Minuut 39.49
Schadebedrag: € 15.000,-
De boeven Harry en Marv roven bij een inbraak voor € 15.000,- aan waardevolle spullen.

Hoewel de koffers van veel reizigers uitpuilen, kun je onmogelijk ál je spullen meenemen. U hoeft uw woning beslist niet om te bouwen in een vesting, maar neem wel maatregelen die de kans op inbraak verkleinen, zoals goede sloten, rolluiken, automatische verlichting en eventueel een alarminstallatie. Waardevolle spullen kunt u het beste veilig opbergen in een kluis. Ook kunt u tijdens uw afwezigheid familie of vrienden op uw huis laten passen. Al is het te hopen dat Kevin dan niet meekomt…

Aanrijding met een beeld
Minuut 45.52
Schadebedrag: € 450,-
Een ezel stoot zich nooit twee keer aan dezelfde steen, de pizzakoerier wel. Hij rijdt het beeld bij de voordeur opnieuw omver.

We hebben een extra tip voor de pizzabezorger en álle automobilisten. Rij met beleid en volgens de verkeersregels, dan is de kans dat u tegen een beeld of ander object knalt een stuk kleiner.

Pechhulp onderweg
Minuut 62.45
Schadebedrag: € 250,-
De auto van het hulpje van de Kerstman wil niet starten.

Pech onderweg komt altijd ongelegen. Maar als hulpje van de Kerstman komt het wel heel slecht uit, want hoe krijgt iedereen dan op tijd z’n presentjes? Heeft u pechhulp meeverzekerd bij uw autoverzekering, dan wordt u snel geholpen om uw reis te vervolgen. Met of zonder cadeaus.

Onvoldoende onderhoud
Minuut 74.42
Schadebedrag: € 25.000,-
Boef Harry glijdt uit op de trap bij de voordeur.

Kevin heeft allerlei maatregelen genomen om zich te verdedigen tegen de inbrekers, waaronder het laten bevriezen van de trappen. Heel slim voor een knul van slechts acht jaar, maar raakt iemand bij een bezoek aan uw huis gewond doordat u uw woning onvoldoende heeft onderhouden, dan kunt u voor de schade aansprakelijk gesteld worden. Bij zwaar letsel kan dat enorm hoge kosten veroorzaken.

Onvoldoende onderhoud
Minuut 74.57
Schadebedrag: € 25.000,-
Marv, de tweede boef, heeft ook pech en glijdt van de trap naar de kelder.

Zijn de inbraakwerende trucs van Kevin niets voor u? Voorkom achterstallig onderhoud aan uw woning en sluit een aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren.

Braakschade
Minuut 76.08
Schadebedrag: € 750,-
Met een breekijzer verschaft Marv zich toegang tot het huis van Kevin.

Dat Marv zich met een breekijzer toegang verschaft tot de woning, leidt tot een schadepost van € 750,-. Vervelend voor de ouders van Kevin, die voor de schade opdraaien, maar ook voor Marv zelf. Want als hij had geweten wat hem binnen te wachten stond, dan was hij waarschijnlijk buiten gebleven.

Teer op trap
Minuut 77.35
Schadebedrag: € 1.000,-
Een volgend obstakel is de door Kevin met teer besmeurde trap.

De vertragende list van Kevin pakt goed uit. Toch adviseren wij u niet hetzelfde te doen om ongenode gasten tijdens de feestdagen een poets te bakken. De schadelast bij een emmer teer of een andere schadelijke stof over uw trap of vloer bedraagt al snel minimaal € 1.000,-.

Uitstekende spijker op trap
Minuut 77.52
Schadebedrag: € 1.000,-
Marv heeft opnieuw pech, hij trapt in een spijker.

Dat Marv in een spijker trapt, is zijn eigen schuld. Het hindert hem niet in zijn jacht op een mooie buit, maar trapt u in een spijker, dan kunnen de medische kosten zomaar oplopen tot € 1.000,- of meer.

Koevoet door raam
Minuut 80.05
Schadebedrag: € 75,-
Marv is niet echt een slimme inbreker, want als hij door een raam naar binnen klimt, stapt hij met blote voeten in glazen kerstballen, die Kevin heeft neergelegd.

De sneeën in zijn voet krijgt Marv gratis en voor niets, de kapotte kerstballen kosten hem ongeveer € 75,-.

Schade aan tuinhuisje
Minuut 83.32
Schadebedrag: € 125,-
Kevin ontkomt aan zijn belagers via een zelfgemaakte kabelbaan naar het tuinhuisje.

Bij de spectaculaire ontsnapping van Kevin sneuvelen een paar planken in de achterwand van het tuinhuisje. De reparatie kost zo’n € 125,-.

Waterschade na inbraak
Minuut 85.50
Schadebedrag: € 85.000,-
Kevin lokt Harry en Marv naar het huis van de buren, de familie Murphy, waar het duo een dag eerder inbrak en de kranen aanzette.

Dankzij deze laatste truc én de hulp van de toch niet zo enge buurman Grinch worden Harry en Marv door de politie ingerekend. Over de waterschade van € 85.000,- aan het huis van de Murphy’s maakt Kevin zich niet druk. Hij is eindelijk van de inbrekers verlost. Bovendien komt de volgende ochtend zijn familie thuis en kan het kerstfeest beginnen.

Totale schadepost
Voor de familie van Kevin hopen we vooral dat ze goed verzekerd zijn; dit SnowWhitepaper maakt duidelijk dat een ongeluk in een klein hoekje zit. Op een totaal schadebedrag van € 157.720,75 ($ 193.263,12) zit niemand te wachten. 

Schouten Zekerheid wil échte zekerheid bieden aan iedereen. Ook in onzekere tijden en ook tijdens de feestdagen. Heeft u vragen over dit artikel? Of wilt u dat wij samen uw (bedrijfs)risico’s in kaart brengen? Neem dan contact met ons op. Wij helpen u graag! 

Uiteraard zijn er geen rechten te ontlenen aan deze schade-indicaties. Wij hebben ons best gedaan de schades zo realistisch en accuraat mogelijk te beoordelen maar voor een volledige taxatie is het natuurlijk het beste om een schade-expert in te schakelen. Publicatiedatum: 29 december 2020
Onze Schadespecialisten staan klaar En helpen u graag!
Bel 010 - 288 44 58 Stel een vraag
Download het SnowWhitePaper