Hoe zorgt u voor een goed pensioen voor uw medewerkers in 2025?

Bent u werkgever in de Rijn & Binnenvaart? U weet waarschijnlijk al dat er per 1 januari 2025 iets gaat veranderen in uw branche: de verplichtstelling voor pensioenopbouw bij het Bedrijfspensioenfonds voor de Rijn & Binnenvaart komt te vervallen. Dit betekent dat u zelf verantwoordelijk wordt voor het regelen van een pensioenregeling voor uw medewerkers. Alleen wat houdt dit precies in? En wat zijn uw mogelijkheden?

In dit artikel leggen we u alles uit wat u moet weten over deze verandering en hoe u zich erop kunt voorbereiden. U leest onder andere:

- Wat de gevolgen zijn van het vervallen van de verplichtstelling voor u en uw medewerkers
- Wat uw opties zijn als u zelf een pensioenregeling wilt afsluiten
- Hoe u rekening kunt houden met de wijzigingen vanuit het Pensioenakkoord
- Hoe u uw medewerkers kunt informeren en adviseren over hun pensioen
- Hoe u kunt profiteren van een goed pensioen als secundaire arbeidsvoorwaarde

Dit is een unieke kans om zelf de regie te nemen over het pensioen van uw medewerkers en hen een toekomstbestendige regeling te bieden die past bij hun wensen en behoeften. Een goed pensioen is niet alleen belangrijk voor uw medewerkers, maar ook voor uw bedrijf.

Wat betekent dit concreet voor u als werkgever?
De actieve pensioenopbouw bij het Bedrijfspensioenfonds voor de Rijn & Binnenvaart stopt per 1 januari 2025. U heeft als werkgever echter in de arbeidsvoorwaarden afspraken met uw medewerkers gemaakt over hun pensioen. Deze arbeidsvoorwaarden komen niet te vervallen. Dit betekent dat u beslissingen moet nemen over de toekomst van deze arbeidsvoorwaarden binnen uw bedrijf. En dat leidt tot vragen:

• Wat zijn de gevolgen van een eventueel pensioenvoorstel vanuit de branche?
• Wat zijn de gevolgen als u zelf een pensioenregeling afsluit?

Het lijkt wellicht wenselijk om mee te gaan naar een mogelijke nieuwe regeling vanuit de branche. Maar het is belangrijk om na te gaan of dit ook echt de beste keuze is voor uw bedrijf en uw medewerkers. Misschien is dit juist hét moment om een toekomstbestendige pensioenregeling op te tuigen die past bij de wensen en behoeften van uw medewerkers. Dit helpt ook uw concurrentiepositie te verbeteren: pensioen wordt vaak nog als de nummer één secundaire arbeidsvoorwaarde genoemd en een goed pensioen kan u onderscheiden van de concurrent.

Let er daarnaast op dat uw medewerkers gewend zijn dat het allemaal voor ze geregeld is op brancheniveau en dat er in de opbouwfase niet of nauwelijks keuzes zijn. Bij een nieuw pensioen verandert dit ook, wat betekent dat medewerkers behoefte zullen hebben aan informatie. Voor u als werkgever betekent dit dat u ook moet nadenken over hoe u uw medewerkers wilt voorzien van de juiste en volledige informatie.

Wijzigingen vanuit het Pensioenakkoord

Er komt een hervorming van het Pensioenstelsel in Nederland aan: het Pensioenakkoord. Dit zal per 1 januari 2027 ingaan. Het is van belang om hier ook rekening mee te houden. U kunt, wanneer u zelf een pensioenregeling gaat afsluiten, namelijk inspelen op de ontwikkelingen en direct een regeling afsluiten die ‘Pensioenakkoord-proof’ is. U wilt natuurlijk niet voor 1 januari 2027 weer een wijzigingstraject ingaan.

Belangrijk: u moet als werkgever keuzes maken
Hoe dan ook, er moeten keuzes gemaakt worden door de bedrijven die aangesloten zijn bij het Bedrijfspensioenfonds voor de Rijn & Binnenvaart. Het is belangrijk om dit moment aan te grijpen en te zorgen dat u goed geïnformeerd bent. Bijvoorbeeld door een gesprek aan te gaan met een pensioenadviseur en de tijd te nemen om te onderzoeken wat de beste keuzes zijn op pensioengebied voor u en uw medewerkers.

Vragen?

Heeft u hulp nodig bij het inventariseren van de mogelijkheden en het maken van de juiste keuze? Onze adviseurs zitten klaar voor u en zijn op hoogte van de laatste ontwikkelingen. Tevens vertellen zij u welke mogelijkheden u heeft en mag u uiteraard een passend advies daarop verwachten. Stuur ze een e-mail via info@colpaspc.nl of kijk op Colpas PensioenConsultancy (colpasadvies.nl) Publicatiedatum: 29 augustus 2023
Onze Pensioenspecialisten staan klaar En helpen u graag!
Bel 010 - 288 44 07 Stel een vraag
Meer weten over pensioenopbouw bij het Bedrijfspensioenfonds Rijn&Binnenvaart?