Het coronavirus en uw zorgverzekering

De verspreiding van het coronavirus (COVID-19) over de hele wereld en in Nederland roept veel vragen op betreffende de zorgverzekering. Hoe zit het bijvoorbeeld met vergoeding als u zich (preventief) wilt laten testen op het coronavirus? Of wat wordt er vergoed als u in quarantaine moet? In dit artikel zetten we de meest gestelde vragen op een rij.

Let op: de situatie rondom het coronavirus verandert dagelijks. Kijk voor de meest actuele informatie op de website van het RIVM.

Wordt mijn bezoek aan de huisarts vergoedt?

Huisartsenzorg wordt vergoed vanuit de basisverzekering. Voor een huisartsenconsult betaalt u geen eigen risico. Voor laboratoriumtests wordt het eigen risico wél aangesproken. Laboratoriumtests die aantonen of u besmet bent met het coronavirus, vallen dus wel onder het eigen risico.

Ik wil me preventief laten testen op het coronavirus, krijg ik dat vergoed via mijn zorgverzekering?

Het heeft geen zin om u preventief te laten testen als u geen klachten heeft. Een preventieve coronatest wordt dan ook niet vergoed vanuit de zorgverzekering. Heeft u gezondheidsklachten en vermoedt u dat u besmet bent met het virus? Neem in dit geval contact op met uw huisarts. Als uw huisarts besluit dat een coronatest nodig is, wordt het bloedonderzoek gewoon vergoed vanuit de basisverzekering. U betaalt hiervoor wel het eigen risico.

Als ik getest moet worden op het coronavirus, krijg ik dan een vergoeding?

De testen van het coronavirus worden onderzocht in een laboratorium. Laboratoriumtesten vallen onder de basisverzekering en krijgt u dus inderdaad vergoed. Wel betaalt u hier een eigen risico voor. Tenzij u uw eigen risico van dit jaar al hebt opgebruikt, natuurlijk.

Ik heb een naturapolis, maar het gecontracteerde ziekenhuis in de buurt is vol. Wat moet ik doen?

Met een naturapolis of naturapolis (budget) vergoedt de zorgverzekeraar normaal gesproken alleen de volledige zorgkosten als u naar een gecontracteerde zorgverlener gaat. Door het coronavirus dreigen verschillende ziekenhuizen vol te raken. Het kan hierdoor voorkomen dat uw gecontracteerde ziekenhuis u doorverwijst naar een ander ziekenhuis, waarmee uw zorgverzekeraar geen contract heeft. Bij een doorverwijzing van een gecontracteerd ziekenhuis naar een niet gecontracteerd ziekenhuis blijft u 100% verzekerd en hoeft u dus niet zelf bij te betalen.

Ik ben ziek geworden in het buitenland. Worden medische kosten bij het coronavirus in het buitenland vergoed?

Vermoedt u dat u besmet bent met het coronavirus? Dan is het belangrijk om (telefonisch) contact op te nemen met een (huis)arts of een ziekenhuis. Zij bepalen dan of u langs moet komen voor een onderzoek. Zo voorkomt u dat u andere mensen besmet. De zorgverzekering vergoedt spoedeisende zorg in het buitenland. ‘Spoedeisende zorg’ betekent in dit geval: zorg die niet kan wachten tot u terug in Nederland bent. Spoedeisende hulp wordt vanuit de basisverzekering gedekt tot het maximale tarief dat in Nederland geldt. Als u andere kosten vergoed wil krijgen, dan heeft u een aanvullende zorgverzekering of een reisverzekering met dekking ‘geneeskundige kosten’ nodig. Als u dit niet heeft, betaalt u het bedrag dat hoger is dan de vergoeding vanuit uw basisverzekering zelf.

Worden medicijnen tegen klachten van het coronavirus vergoedt?

Er zijn op dit moment nog geen medicijnen tegen het coronavirus en ook vaccinaties tegen het virus bestaan nog niet. Wel kunnen de symptomen behandeld worden, bijvoorbeeld met koortsverlagende middelen (pijnstillers). Patiënten die erg benauwd zijn kunnen in het ziekenhuis behandeld worden met extra zuurstof. Medicijnen die zijn opgenomen in het GVS (geneesmiddelenvergoedingssysteem) worden vergoed vanuit de basisverzekering. De meeste medicijnen die de huisarts of specialist voorschrijft zijn opgenomen in het GVS. Voor sommige medicijnen betaalt u wel een eigen bijdrage.

Wordt het vergoed door de zorgverzekering als ik thuis in quarantaine moet?

Voor thuisquarantaine krijgt u geen vergoeding vanuit de zorgverzekering. Hier zijn in principe ook geen zorgkosten aan verbonden.

Krijg ik een vergoeding voor quarantaine op mijn verblijfadres in het buitenland?

Als u tijdens uw vakantie besmet raakt met het coronavirus, kan het zijn dat u op uw verblijfsadres in quarantaine moet. Ook hiervoor geldt dat u hiervoor geen vergoeding krijgt van uw zorgverzekeraar. U maakt in principe geen zorgkosten. Het kan wel zijn dat u extra kosten moet maken voor uw verblijf. Hiervoor krijgt u mogelijk een vergoeding vanuit uw reisverzekering. Ga bij uw reisverzekeraar na of u hiervoor verzekerd bent.

Wordt het vergoed als ik in het ziekenhuis in quarantaine moet blijven vanwege het coronavirus?

Raakt u tijdens een ziekenhuisopname besmet met het coronavirus? Om verdere verspreiding te voorkomen worden patiënten met het virus in strikte isolatie verpleegd. Voor de zorgverzekering gelden hiervoor dezelfde regels als bij een reguliere ziekenhuisopname. Ziekenhuisopname wordt gewoon vergoed vanuit de basisverzekering. U betaalt hiervoor wel het eigen risico.

Publicatiedatum: 22 maart 2020
Onze pensioenspecialisten staan klaar En helpen u graag!
Bel 010 - 288 50 07 Stel een vraag