ANKO de branchevereniging voor kappers

Met het Verzekeringsdienstenconcept biedt Schouten Zekerheid passende verzekeringspakketten voor branche-, beroeps- of ondernemersorganisaties. De Knip & Klaar Polis, het Garagepakket, de Makelaarspolis, De Van Alle Markten Thuis Polis en het Zekerheidspakket Hotel zijn enkele voorbeelden uit het aanbod collectieve verzekeringen voor werkgevers en werknemers in deze organisaties. Waar nodig voegen we specifieke dekkingen toe aan onze producten, zoals extra dekkingen voor de voorraadpieken in de retail, het meeverzekeren van kapperseczeem, of een speciale clausule voor hotels om valet parking mee te verzekeren. De ANKO Verzekeringsdienst, voor de kappersbranche, is één van de circa dertig concepten waarmee Schouten Zekerheid branche-, beroeps- of ondernemersorganisaties bedient. Voor het nieuwe SZ. magazine gingen wij in gesprek met Maurice Crusio, voorzitter van de ANKO.

(op de foto staand Maurice Crusio en zittend Eric Kreft - Commercieel Directeur Affinitygroups bij Schouten Zekerheid)

'Fijn om als branchevereniging iets voor onze leden te kunnen betekenen'

Gaat u zonder gekamd of geföhnd haar beslist de deur niet uit? Dan bent u echt de enige niet. Dat Nederlanders doodongelukkig werden van hun coronacoupe, laat zien hoeveel waarde mensen hechten aan een goed geknipt kapsel. Branchevereniging ANKO komt op voor de belangen van ondernemende kappers. “Wij helpen hen het beste uit hun bedrijf te halen”, zegt ANKO-voorzitter Maurice Crusio.

ANKO-voorzitter Maurice Crusio is een optimistisch mens. Hij wil er beslist geen treurig verhaal van maken, maar hij kan niet ontkennen dat de kappersbranche het financieel zwaar heeft. De coronapandemie heeft er bij hem en de leden van de branchevereniging flink ingehakt, vertelt hij in zijn eigen kapsalon, Crusio Haarstyling, in het Brabantse Oudenbosch. “Door de lockdowns is onze branche in totaal 22 weken dicht geweest. We konden slechts op zeer beperkte schaal gebruik maken van de steunregelingen die de overheid bood, waardoor veel ondernemers in de financiële problemen kwamen. Ze hebben hun auto verkocht, de hypotheek verhoogd, hun pensioenvoorziening aangesproken of financiële hulp van familie en vrienden nodig gehad om hun bedrijf overeind te houden. Het beeld dat de overheid ondernemers ruimhartig gesteund heeft, is helaas echt niet correct.”


Kennis en kunde

De ANKO telt iets meer dan 5000 leden, waarmee de vereniging zo'n 67% van alle werkenden – werkgevers én werknemers – in de kappersbranche vertegenwoordigt. 'Onze missie is het realiseren en behouden van een professionele en florerende kappersbranche en verbetering van de individuele winstgevendheid van leden', vermeldt de website van de ANKO. Maurice licht die missie toe. “Wij proberen ondernemers in de kappersbranche zo goed mogelijk met onze kennis en kunde te begeleiden en richten ons daarbij op ondernemers die hun bedrijf op een serieuze, professionele manier runnen. Zij zijn dé ruggengraat van onze branche. Zonder hen geen kapsalons, geen banen, geen innovatie, geen leerwerk- en stageplekken, kortom: geen kappersbranche.”

De ANKO biedt haar leden onder andere de ANKO Academie met allerlei workshops en trainingen. Daarnaast biedt de vereniging advies op maat – bijvoorbeeld over arbeids- of huurrecht –, uitgebreide informatie over personele zaken als werving, functioneringsgesprekken en ontslag, en financieel voordeel, onder andere op het gebied van verzekeringen. Verder onderzoekt de ANKO consumentengedrag én informeert en inspireert zij leden met betrekking tot geld- en arbozaken, onderwijs, marketing en risico's. “Wij helpen ondernemers in de kappersbranche het beste uit hun bedrijf te halen”, zegt Maurice.


Lobbywerk

De ANKO komt ook op voor de collectieve belangen van haar leden en lobbyt intensief in politiek Den Haag. De branchevereniging strijdt onder andere voor vermindering van de torenhoge regel- en lastendruk voor ondernemers, een gelijk speelveld en het behoud van het lage btw-tarief. “Alle kappers, in allerlei soorten en maten, verdienen een eerlijke en gelijke kans op succes”, vindt Maurice, die tijdens de coronapandemie zag dat de ANKO beloond werd voor het lobbywerk van zijn branchevereniging. Want na de lockdowns mochten kapperszaken telkens als een van de eersten open.

“Vlak voor de eerste lockdown in maart 2020 kregen wij berichten van verontruste leden. Zij hoorden dat er mensen dood gingen aan corona en wilden niet dat hun klanten of medewerkers gevaar liepen. Wij namen het moeilijke besluit om onze leden te adviseren de deuren te sluiten, maar kort daarna kwam het ministerie met het bericht dat kappers open konden blijven. Zie dat maar eens uit te leggen aan je achterban ...” Toen de kapperszaken een paar dagen later toch dicht moesten, greep de ANKO vervolgens elke gelegenheid aan om aandacht te vragen voor de situatie van de kappersbranche. “We spraken meerdere keren met staatssecretaris Mona Keijzer, deelden onze zorgen met de minister van Financiën, bestookten Kamerleden met informatie en data, trokken intensief op met onze koepel MKB Nederland en vertelden ons verhaal in verschillende radio- en televisieprogramma's.”


Gunfactor

Zowel na de eerste, tweede als derde lockdown ging bij de kapperszaken als een van de eerste branches de deur van het slot. De gunfactor van de Nederlandse bevolking speelde daarbij waarschijnlijk een rol, want vrijwel iedere Nederlander gaat eens in de paar weken naar de kapper. Maurice: “De coronacrisis heeft laten hoe belangrijk kappers zijn voor het zelfvertrouwen van Nederlanders en voor ‘lekker in je vel zitten’. We werden echt enorm gemist tijdens de lockdowns! Dat we steeds als eerste open mochten was een prachtig resultaat van onze intensieve lobby, maar ook noodzakelijk. Want hoewel veel kappers tijdens de eerste lockdown een eenmalige tegemoetkoming van 4000 euro kregen, had vrijwel niemand daarna recht op de NOW- en/of TLV-regelingen. En voor het inkomen van ondernemers die zelf niet op de loonlijst staan, was er sowieso niets geregeld. Veel ondernemers kwamen door het ontbreken van steun in de financiële problemen.”

Ook de betalingsregeling die de ANKO Verzekeringsdienst (zie kader) met verschillende verzekeraars trof, kon dat niet voorkomen. “Met verzekeraars regelden wij direct dat de betalingstermijn van 30 naar 90 dagen werd opgerekt. Maar de facturen moeten uiteindelijk wél betaald worden”, zegt Eric Kreft, die commercieel directeur affinity groups is bij Schouten Zekerheid en zich hoofdzakelijk richt op de verzekeringsdienstconcepten voor de verschillende brancheorganisaties. “Voor de ANKO hebben we specifieke producten gemaakt, zoals het Zekerheidspakket Salon, de Knip & Klaar Polis, de Haarwerkpolis, de Barber Polis en het ZZP Pakket. Daarnaast bieden we extra dekkingen, denk aan het meeverzekeren van kapperseczeem en een gratis geld- en voorraaddekking.”


Uitdagingen

“Ook zonder het coronavirus heeft onze branche genoeg uitdagingen”, gaat Maurice verder. “De tarieven staan onder druk, de vanwege corona uitgestelde belastingen moeten betaald worden, het ondernemerschap en vooral het werkgeverschap wordt door de enorme regeldruk steeds moeilijker, de subsidie voor praktijkleren staat voortdurend op de tocht, het vinden van van goede mensen op de krappe arbeidsmarkt verloopt zeer moeizaam en de enorme inflatie is een groot probleem. Op termijn zullen ook kappers verplicht worden hun bedrijf te verduurzamen, maar hoe komen ze aan de middelen?”

Een goed verzekeringspakket tegen een goede prijs is daarbij geen overbodige luxe, zegt Maurice. “De betalingsregeling waar we het zojuist over hadden was belangrijk voor de leden die gebruik maken van onze verzekeringsdienst. Die extra twee maanden uitstel gaf veel ondernemers nét even wat meer financiële ruimte. Als branchevereniging zijn we blij dat we onze leden via de verzekeringsdienst voordeel in prijs en gemak kunnen aanbieden. Wat ook erg prettig is, is dat zij onze situatie kennen en herkennen. De communicatie is prima en het verzekeringsaanbod voldoet uitstekend aan de wensen van onze leden.”Data

Door data van de ANKO-relaties te gebruiken, wordt de service richting de leden verder verbeterd, vertelt Eric. “De informatie vanuit omzet, loonsommen, personeelsaantallen en ziekteverzuim gebruiken we om het beste (digitale) product voor kappers te ontwikkelen. Zo is er een afsluitstraat op afstand, die het voor kappers mogelijk maakt om digitaal een polis aan te vragen. Maar de info uit data helpt ook om preventieve maatregelen te nemen om schades te voorkomen.”

Maurice: “Ziekteverzuim, water- en inbraakschade vormen de grootste risico's in de kappersbranche. Data kan het verzuim en de kans op schades verminderen. Dat het gebruik van data ook bij de ANKO Verzekeringsdienst een prominente rol speelt is voor ons dan ook een echte win-win situatie. Want we hebben een mooi vak en veel ondernemers hebben hun zaken prima op orde, maar het kan altijd een keer misgaan. Het is fijn dat wij als branchevereniging dan iets voor onze leden kunnen betekenen.”Publicatiedatum: 29 juni 2023
Onze Marketing- & Communicatiespecialisten staan klaar En helpen u graag!
Bel 010 - 288 45 57 Stel een vraag
Ook een passend totaalproduct nodig voor de leden van uw branche-, beroeps- of ondernemersorganisatie?