Wereld betaalt sneller, Nederland langzamer

Wereldwijd worden facturen iets sneller betaald. Dat geldt niet voor Nederland. Ons land laat juist een opmerkelijke verslechtering zien van het betaalgedrag. Dat blijkt uit onderzoek van kredietverzekeraar Euler Hermes.

Euler Hermes onderzocht de wereldwijde Days Sales Outstanding (DSO); het aantal dagen dat facturen gemiddeld open staan. Volgens de onderzoekers is er sprake van een trendbreuk: in 2017 bereikte de DSO wereldwijd een hoogtepunt (66) en loopt nu terug. Ook voor volgend jaar wordt een verdere daling verwacht. Daalde de DSO wereldwijd in 2018 met -1 dag, in Nederland was er sprake van een toename van +4 dagen.

Wereld betaalt sneller, Nederland langzamer

Johan Geeroms, Hoofd Risk Underwriting Euler Hermes Nederland: “Wij zien de wereldwijde verlaging van de DSO als een signaal van voorzichtigheid. Bedrijven kijken scherper naar hun openstaande facturen. Zo worden ze bijvoorbeeld iets strenger met hun betalingsvoorwaarden. In Nederland blijven facturen juist langer open staan. In 2018 kwamen er 4 dagen bij.” Geeroms benadrukt dat Nederland (met een DSO van 53 dagen) nog steeds tot de best betalende landen ter wereld behoort. “Al zijn we binnen de Top 10 wel gezakt van de 2e naar de 7e plaats.”

Een eenduidige verklaring van de verslechtering van het Nederlandse betaalgedrag heeft Geeroms niet. Wel verwijst hij naar voorzitter Jacco Vonhof van MKB Nederland die onlangs aan de kaak stelde dat steeds meer grote bedrijven de uiterste grens opzoeken van de wettelijk verplichte betaaltermijn. “Het zo lang mogelijk uitstellen van betalingen zien de grote bedrijven als een vorm van cashmanagement."

“Onzichtbare banken”

Wereldwijd stonden facturen vorig jaar 65 dagen open. Zoomen we in dan blijken de verschillen per land en regio groot. Bovenaan staat als beste betaler Nieuw-Zeeland met een DSO van 46 dagen. Onderaan bungelt China met 92 dagen. Vlak daarboven staan Griekenland (90), Italië (86), Marokko (84) en Turkije (79). “Dit zijn landelijke gemiddelden. Kijk je dieper dan blijkt bijvoorbeeld dat in China 25% van de bedrijven langer dan 4 maanden moeten wachten op hun geld. Er is voortdurend een enorm hoeveelheid kapitaal ‘onderweg’. Je zou kunnen zeggen dat Chinese bedrijven ‘onzichtbare banken’ zijn op binnenlands niveau en ook voor belangrijke handelspartners.”

Oude kwaal Zuid-Europa

In Europa valt niet alleen de verslechtering van het betaalgedrag van Nederland op. Ook heel Zuid-Europa laat een verslechtering zien. “Blijkbaar vervallen ze daar in de oude gewoonte om te laat te betalen. Als je kijkt naar de economische situatie in een land als Italië, dan is dat een heel zorgelijk signaal. Nergens is het betaalgedrag zo snel verslechterd als daar.”

Bron: ANP Pers Support

Publicatiedatum: 16 mei 2019
Onze Branchespecialisten staan klaar En helpen u graag!
Bel 010 - 288 44 63 Stel een vraag
Benieuwd naar de 3 meest actuele risicothema's voor ondernemers?