Voorkom het domino-effect bij faillissementen

De huidige marktomstandigheden zorgen ervoor dat helaas veel bedrijven het lastig gaan krijgen. Zeker bepaalde sectoren zullen te maken krijgen met slechter betalende klanten, faillissementen en het stabiel houden van hun eigen liquiditeit. Bedrijven die bijvoorbeeld afhankelijk zijn van Chinese leveranciers of bedrijven in de elektronica, kleding of auto-onderdelen ondervinden al dat de aanvulling van voorraden stagneert of krijgen daar nu last van omdat de eigen voorraden opraken. Verder loopt de horeca tegen uitdagingen aan, zeker nieuw gestarte bedrijven. We weten allemaal dat de laatste tijd wekelijks nieuwe horecazaken zijn geopend die nu meteen tegen een enorme uitdaging aanlopen. Maar wat betekent dit voor u als ondernemer?

De impact van de veranderende omstandigheden verschilt natuurlijk per bedrijf en per branche. Toch is het voor alle bedrijven verstandig om zich te verdiepen in de mogelijkheden op het gebied van creditmanagement, debiteuren-, krediet- en aanverwante risico’s. Hiervoor zijn diverse mogelijkheden. Mkb’ers met een omzet tot 10 miljoen euro kunnen bijvoorbeeld veel baat hebben bij een goedkoop product waarbij u uw debiteuren kunt verzekeren tot een bedrag van € 15.000,- (openstaand saldo) per debiteur en inclusief incasso (kosten 100% afgedekt). Dit product kunt u snel afsluiten en is administratief makkelijk te implementeren.

Debiteurenscan

Speciaal voor relaties hebben wij een debiteurenscan. Hiermee krijgt u snel een analyse van al uw debiteuren. Men kijkt naar cijfers, betalingservaringen en allerhande informatie die beschikbaar is. En handig: wanneer u een kredietverzekering afsluit, worden uw debiteuren constant gemonitord. Aan de voorkant van het commerciële proces is het goed om na te gaan met wie u zaken gaat doen, hoe het gaat met de gezondheid van deze bedrijven en hoe ze bekend staan in de markt. Wij hebben diverse partners die hierbij kunnen helpen.

Incassobureaus

Voor bedrijven die te maken hebben met slecht betalende klanten en door deze crisis nóg later gaan betalen zijn er meerdere incassobureaus die er meteen opduiken. Onze relaties kunnen gebruik maken van deze incassobureaus op basis van no cure, no pay.

Bemiddelen in factoroplossingen

Loopt uw bedrijf tegen een cash flow-probleem aan? Schouten Zekerheid kan dan bemiddelen in factoringoplossingen. Binnen 24 uur na het versturen van de facturen, kan het geld op uw rekening staan zodat nieuwe aankopen gedaan kunnen worden. Een factoringcontract kan inclusief of exclusief debiteurenbeheer. Indien er een groot verschil zit in uw debiteuren- en crediteurenstand, kan factoring een tool zijn om deze tekorten aan te vullen. Vaak sluiten bedrijven dit bij de bank af, niet wetende dat er ook factoringbedrijven zijn die niet gelieerd zijn aan een bank en vaak gunstige prijzen kunnen bieden.

Kredietverzekering

De huidige markt van kredietverzekering is zacht in vergelijking tot de andere verzekeringsmarkten en er zijn veel mogelijkheden voor ondernemers. Overweegt u een kredietverzekering af te sluiten? Wacht dan niet te lang zodat u optimaal gebruik kunt maken van de scherpe prijzen en voorwaarden voordat een en ander omslaat. Een flinke toename van het aantal faillissementen gaat zeker een ommekeer teweegbrengen.

Organisaties die veel zaken doen in Europa raden wij zeker aan om eens over een kredietverzekering na te denken. Faillissementen hebben vaak een domino-effect: het hoeft niet eens uw klant te zijn die omvalt maar kan ook de klant van uw klant zijn. Uiteindelijk worden uw klanten hier ook door geraakt! 

De kredietverzekering is niet meer puur en alleen een omzetverzekering waarbij alle omzet verzekerd moet worden; we bekijken precies wat uw organisatie nodig heeft en zorgen dat de verzekering aansluit bij de manier van werken binnen uw organisatie. Waar liggen uw risico’s, hoe ziet de debiteurenportefeuille eruit, wilt u alles verzekeren of alleen de grotere klanten? Met het antwoord op deze vragen kunnen we echt selecties aanbrengen in de te verzekeren omzet en ziet u de toegevoegde waarde die de verzekering levert. In deze huidige omstandigheden is actie nodig om uw onderneming gezond te houden en af te dekken voor betalingsrisico’s en faillissementen.

Publicatiedatum: 26 maart 2020
Onze BTA-specialisten staan klaar En helpen u graag!
Bel 010 - 288 45 22 Stel een vraag