Via uw collectieve zorgverzekering naar duurzaam inzetbare medewerkers

Zijn uw medewerkers al collectief verzekerd tegen ziektekosten? Een collectieve zorgverzekering kent niet alleen een aantrekkelijke premiekorting, maar biedt ook mogelijkheden om uw medewerkers duurzaam inzetbaar te krijgen én te houden.

Maar liefst 63% van de Nederlanders is collectief verzekerd tegen ziektekosten. Het merendeel daarvan profiteert via de werkgever van een aantrekkelijke premiekorting. Maar een collectieve zorgverzekering biedt meer dan alleen een premievoordeel. U kunt het contract met de verzekeraar ook gebruiken om uw medewerkers gezond en duurzaam inzetbaar te houden. Verzekeraars zijn immers gespecialiseerd in het voorkomen en beperken van langdurige gezondheidsproblemen. Daarnaast vergroot een collectieve zorgverzekering de aantrekkingskracht van uw bedrijf op bestaande en toekomstige medewerkers. Neemt u uw gezondheidsbeleid serieus? Dan mag een collectieve zorgverzekering eigenlijk niet ontbreken!

Preventie

Hoewel de maximale premiekorting op collectieve zorgverzekeringen dit jaar is verlaagd van 10% naar 5% en mogelijk in 2023 de korting op de basisverzekering komt te vervallen, blijft het financiële voordeel nog steeds een van de redenen voor het aanbieden van een collectiviteit. Nóg belangrijker is dat de collectieve zorgverzekering allerlei mogelijkheden biedt om uw medewerkers gezond te houden. Met name op preventiegebied is veel winst te behalen. Vaak komt de arbodienst pas in beeld als iemand verzuimt, maar hier gaat vaak een periode aan vooraf van verminderde productiviteit en inzetbaarheid en ook dat kost u veel geld. Via de zorgverzekeraar kunnen preventieve maatregelen worden ingezet, die de kans op uitval en dus ook de kosten voor u als werkgever, verminderen.

Stress is bijvoorbeeld een veel voorkomende oorzaak van ziekteverzuim. Mensen vinden het lastig om werk en privé te combineren, zeker als zij ondertussen ook zorg verlenen aan hun kinderen en/of ouders. Veel zorgverzekeraars bieden hulp aan bij het inschakelen van providers ter voorkoming van stress. Ook zijn er verzekeraars die platforms inrichten over onderwerpen zoals leefstijl en mantelzorg. Hierdoor weten uw medewerkers beter hoe ze met zo’n situatie kunnen omgaan en wordt de kans op uitval kleiner. Bovendien worden deze platforms ook constant gevuld met actuele zaken.

De informatievoorziening van verzekeraars is veelal gratis. Natuurlijk hebben de zorgverzekeraars er ook belang bij om de problemen in een zo vroeg mogelijk stadium aan te pakken, aangezien dat ook hen kosten scheelt. Soms geeft de verzekeraar werkgevers binnen een collectiviteit een budget dat kan worden besteed aan preventieve maatregelen. Denk hierbij aan een gezondheidscheck, online werkplekonderzoeken of workshops over slaap en voeding bij ploegendiensten of in de zorgbranche. Daarnaast kunt u als werkgever gebruik maken van de inkoopkorting die de zorgverzekeraar heeft bij de leveranciers en heeft de zorgverzekeraar alvast de kwaliteitscheck van die leverancier gedaan.

Vers fruit

U wilt met en binnen uw organisatie uitdragen dat een gezonde leefstijl en duurzame inzetbaarheid samengaan. Maar één keer per week een schaal vers fruit voor de medewerkers neerzetten is niet voldoende. Vertel waarom de collectieve zorgverzekering bij het pakket van aanvullende arbeidsvoorwaarden hoort. Maak duidelijk welke activiteiten u ontwikkelt op gezondheidsbeleid en wat de opbrengsten daarvan zijn. Benoem ambassadeurs die met gezond gedrag anderen stimuleren. En u kunt als werkgever ook overwegen om als arbeidsvoorwaarde een financiële bijdrage (werkgeversbijdrage) uit te keren aan uw medewerkers als ze gebruik maken van de collectieve zorgverzekering.

Een werkgever die serieus aandacht besteed aan zijn gezondheidsbeleid is aantrekkelijk voor zowel nieuwe als bestaande medewerkers. Het is belangrijk om de voordelen van een collectieve zorgverzekering goed kenbaar te maken onder uw medewerkers. Niet alleen aan het eind van het jaar, als iedereen kan wisselen van zorgverzekeraar, maar door structureel een zichtbaar gezondheidsbeleid neer te zetten. Als mensen beter in hun vel zitten, is dat terug te zien in de (lagere) verzuimcijfers. En dat levert u uiteindelijk geld op.

De voordelen van een collectieve zorgverzekering op een rij

Via een collectieve zorgverzekering zijn uw medewerkers tegen aantrekkelijke voorwaarden goed verzekerd. Wij hebben de concrete voordelen van een collectieve zorgverzekering voor u en uw medewerkers op een rij gezet:

 • Dankzij de collectiviteitskorting betalen uw medewerkers een lagere premie dan bij een individuele zorgverzekering, ook na 2023. 
 • De vergoedingen voor preventieve geneeskunde, zoals vaccinaties voor buitenlandreizen, zijn hoger. 
 • Een mogelijke extra vergoeding voor brillen en lenzen. 
 • Hogere vergoedingen voor preventief onderzoek naar hart- en vaatziekten. 
 • De kosten van een jaarlijkse gezondheidscheck worden vergoed. 
 • Collectiviteiten kennen veelal extra vergoedingen voor aanvullende dekkingen op het gebied van fysiotherapie. 
 • Gezondheid bevorderende zorgverleners, zoals (online) psychologische hulp, kunnen worden toegevoegd. 
 • Extra vergoedingen om aan de slag te gaan met de volgende leefstijlthema’s: bewegen, stoppen met roken, minderen van alcoholgebruik, voeding, ontspanning en slaap. 
 • Zorgverzekeraar heeft kwalitatief goede leveranciers. 
 • U kunt gebruik maken van de inkoopkorting van de zorgverzekeraar voor interventies. 
 • Mogelijkheid tot een gezondheidsbudget voor u als werkgever. 

Vragen?

Wilt u meer weten over duurzame inzetbaarheid, lees dan ons eerder verschenen whitepaper over dit onderwerp of kijk ons webinar ‘Duurzame inzetbaarheid in de praktijk’ terug. Heeft u vragen over dit artikel? Of wilt u informatie over collectieve zorgverzekeringen of onze dienstverlening op dit gebied? Mogen wij u in vijf stappen helpen bij het selecteren van de juiste collectieve zorgverzekering voor uw organisatie? Neem dan contact met ons op. Wij helpen u graag!

Publicatiedatum: 26 oktober 2020
Onze pensioenspecialisten staan klaar En helpen u graag!
Bel 010 - 288 50 07 Stel een vraag
Uw medewerkers belonen met een passende en onderscheidende collectieve zorgverzekering?