Valse claims bij reisverzekeringen verdubbeld

Reisverzekeraars worden massaal opgelicht. Jongeren tussen 25 en 35 jaar dienden in de eerste helft van dit jaar dubbel zoveel valse claims in als vorig jaar. Ze vervalsen buitenlandse bonnetjes en claimen soms koffers vol spullen die helemaal niet gestolen zijn, zo meldt het AD.

Volgens het Verbond van Verzekeraars is de stijging nooit zo groot geweest. Niet alleen jongeren tillen de reisverzekering. Wel is de stijging onder hen het grootst. Om de groeiende fraude een halt toe te roepen, gaan verzekeraars claims extra streng controleren. Het aantal onderzoeken naar verdachte vorderingen is de afgelopen maanden met 14% gestegen.

"Bij reisverzekeringen zie je heel veel vormen van fraude," verklaart directeur van het Verbond van Verzekeraars Leo de Boer. "Vooral jongeren willen via een valse claim iets van hun vakantie ‘terugverdienen’." Zo worden telefoons, geld en dure zonnebrillen zogenaamd gestolen. De Boer: "De Ray-Ban-zonnebril is het gesprek van de dag in verzekeringsland. Er worden meer Ray-Ban-zonnebrillen geclaimd, dan gemaakt."

Sjoemelen

Het groeiend aantal valse claims is al langer een zorg. Uit nieuwe cijfers blijkt dat in 2016 een recordaantal van 10.000 mensen hun verzekering probeerde op te lichten. Dat is bijna 20% meer dan een jaar eerder.

Mensen doen bijvoorbeeld alsof hun smartphone in de wc valt, vlak voordat er een nieuwe versie wordt gelanceerd. Verkeersslachtoffers veinzen ernstig letsel en arbeidsongeschiktheid, terwijl zij bijvoorbeeld nog wél gewoon kunnen werken. Verzekerden sjoemelden met stormschade. En bedrijven richtten nep-BV’tjes op met neppersoneel om verzuimpolissen op te strijken. De opgespoorde fraude is goed voor ruim 83 miljoen euro, 4 miljoen meer dan in 2015.

Onnodige premie

In maart onthulde het AD al dat studenten voor tienduizenden euro’s verzekeringen tilden, omdat zij zogenaamd studievertraging opliepen bij een scooterongeluk. Daarna schoot het aantal meldingen van valse letselschadezaken verder omhoog. In de eerste helft van 2017 is dit verveertienvoudigd. Er zijn nu 55 fraudezaken gemeld, tegen vier dezelfde periode vorig jaar.

Huishoudens betalen enkele tientallen euro’s per jaar onnodige premie door oplichters die verzekeraars proberen te flessen. Sinds oktober kunnen alle verzekeraars daarvoor 532 euro op daders verhalen. Ruim vijfhonderd verzekerden betaalden die boete en verzekeraars verwachten dat dit aantal nog ‘fors zal oplopen’.

In 2016 kwamen er 3080 verzekeringscriminelen bij op de zwarte lijst, waar nu in totaal ruim 16.000 notoire oplichters opstaan. Zij kunnen nog maar lastig bij een andere verzekeraar terecht en betalen sowieso een veel hogere premie.

Bron: AD.nl

Publicatiedatum: 27 juli 2017
Onze adviseurs staan klaar En helpen u graag!
Bel 010 - 288 45 05 Stel een vraag