Steeds meer jonge, vrouwelijke winkeldieven

Jonge vrouwen maken zich steeds vaker schuldig aan winkeldiefstal. In de leeftijdsgroep tussen de 18 en 25 jaar is het aantal mannelijke en vrouwelijke daders sinds dit jaar gelijk, blijkt uit cijfers van Detailhandel Nederland. Vijf jaar geleden was de verhouding nog 59% tegen 41%. "Dat laat zien dat er sprake is van een snellere emancipatie dan bij andere misdrijven", zegt Bert van Steeg, secretaris winkelcriminaliteit bij Detailhandel Nederland. 

Via de regeling Afrekenen met Winkeldieven is de afgelopen jaren meer dan 2,5 miljoen euro op winkeldieven verhaald. Winkeliers die dieven betrappen kunnen meteen € 181,- claimen. In 2014 gebeurde dat in ongeveer 65% van de gevallen. Vorig jaar was dat gestegen tot 70%. Detailhandel Nederland wil dat nog meer winkeliers van deze regeling gebruikmaken, omdat er een preventieve werking van uitgaat.

De nieuwe cijfers laten volgens Detailhandel Nederland zien dat er sprake is van een hardnekkig probleem en dat er nieuwe stappen nodig zijn om winkeldiefstal aan te pakken. De organisatie wil bijvoorbeeld graag dat er binnen het strafrecht meer ruimte komt voor financiële genoegdoening voor de winkelier. "Nu verdwijnt de boete die een officier van justitie oplegt voor winkeldiefstal in de schatkist", zegt Van Steeg. "Als de winkelier altijd wordt gecompenseerd voor de geleden schade, zal er meer aangifte worden gedaan.”

Publicatiedatum: 02 mei 2016
Onze Schadespecialisten staan klaar En helpen u graag!
Bel 010 - 288 44 44 Stel een vraag