Politie: makkelijke verkrijgbaarheid 'cybercrime as a service' is zorgwekkend

Volgens de politie is het de laatste tijd steeds gemakkelijker voor een leek om 'softwarepakketjes voor het hacken van websites, phishing en ransomware' te kopen. De recherche uitte onlangs zijn zorgen hierover in de Telegraaf, zo blijkt uit een artikel van Tweakers.

Het gemak waarmee criminelen toegang hebben tot programma's waarmee ze het bedrijfsleven en particulieren kunnen duperen, is volgens de politie groot. In een interview met de Telegraaf geven Inge Philips, plaatsvervangend hoofd van de landelijke recherche, en Rob van Bree, portefeuillehouder Intensivering Aanpak Cybercrime Nationale Politie aan dat 'cybercrime as a service', waarmee de politie waarschijnlijk kant en klare malwarepakketten bedoelt, steeds makkelijker te koop is in een steeds groter assortiment.

Het is volgens Philips een 'misvatting om te denken dat alleen hoogopgeleide, nieuwe criminelen en Oost-Europeanen aan cybercrime doen'. Daarvoor haalt Philips een voorbeeld aan van een 45-jarige drugsverslaafde die nu naast zijn carrière als veelpleger met inbraken en diefstallen, ook de computer als 'breekijzer' gebruikt door samen te werken met een 'eerder veroordeelde ict-wonderjongen uit de buurt'.

"Cybercriminaliteit maakt nu ruim elf procent van de totale geregistreerde criminaliteit uit, maar met de makkelijk toegankelijke software, wordt de technologische drempel wel heel laag", zegt Van Bree.

De politie pleit daarom voor meer mogelijkheden om internetcriminelen de baas te kunnen. Daar biedt de wet Computercriminaliteit uitkomst voor, zegt Philips. Ze vergelijkt het inbreken van de politie via computers met een 'reguliere inval' van een arrestatieteam in een woning. Ook is een fysieke inval volgens Philips niet praktisch, omdat een verdachte met één druk op de knop al het bewijs kan vernietigen en de computer ontoegankelijk kan maken. "Dat moet je voor zijn door op afstand informatie veilig te stellen", zegt Philips.

Daarbij moet volgens haar niet gedacht worden dat de politie nu 'grenzeloos' door computers kan snuffelen. De rechter-commissaris moet zorgen dat alles volgens de regels gaat en alle stappen moeten worden vastgelegd, wat volgens het duo technisch beter te controleren is dan een gewone inval.

Bron: Tweakers.net / De Telegraaf

Publicatiedatum: 06 april 2016
Onze BTA-specialisten staan klaar En helpen u graag!
Bel 010 - 288 45 22 Stel een vraag