Pas op met open wifi-netwerken: 9 tips voor veilig internetgebruik

Skypen met het thuisfront, checken wat voor weer het wordt of wat geld overschrijven vanaf uw spaarrekening: we kunnen op vakantie bijna niet zonder internet. En natuurlijk maken we dan gebruik van het wifi-netwerk van het hotel, de camping of het restaurant. Maar let op: het gebruik van wifi is niet zonder risico's.

Na thuiskomst gaat u direct naar de supermarkt om de lege koelkast aan te vullen. Nadat alles over de band is geweest en u wilt afrekenen, verschijnt de melding: 'Betaling niet gelukt. Saldo ontoereikend.' Terwijl u zeker weet dat u verleden week, toen u bij het zwembad in Frankrijk uw bankrekening checkte, er nog genoeg op stond. Thuis ziet u een aantal onverklaarbare transacties. U belt met de bank en het wordt duidelijk: u bent het slachtoffer van internetcriminelen die het op toeristen gemunt hebben die via publieke wifi-netwerken verbinding maken met internet.

Wat is er gebeurd?

Laptops, tablets en telefoons zoeken continu naar draadloze netwerken in de omgeving. Vaak zijn deze apparaten ingesteld om automatisch verbinding te maken met bekende netwerken (waarmee eerder verbinding is geweest). Heeft u ooit verbinding gemaakt met het netwerk ‘camping-wifi’, dan zal uw smartphone of laptop ook op andere locaties naar dit netwerk zoeken om automatisch verbinding te maken.

Internetcriminelen misbruiken dit mechanisme. Met behulp van speciale apparatuur vangen zij signalen op van apparaten die zoeken naar bekende wifi-netwerken. Wanneer het een zoeksignaal betreft naar een open wifi-netwerk (zonder wachtwoord), zal de internetcrimineel zich voordoen als het desbetreffende netwerk. Uw laptop maakt dan automatisch verbinding en denkt verbonden te zijn met het bekende wifi-netwerk, terwijl er in werkelijkheid verbinding is met het netwerk van de internetcrimineel.

Vanaf dat moment fungeert het vervalste wifi-netwerk als een doorgeefluik tussen uw computer en het internet; de internetcrimineel heeft de volledige controle over uw internetverbinding. De internetcrimineel kan nu het berichtenverkeer tussen uw computer en het internet lezen en aanpassen. Concreet: hij kan uw wachtwoorden zien. Aangezien veel mensen voor verschillende sites dezelfde wachtwoorden gebruiken, kunnen de gevolgen enorm zijn. Dit geldt normaliter niet voor beveiligd verkeer, te herkennen aan het ‘slotje’ in de browser. Echter, de speciale apparatuur van criminelen forceert uw browser tot het opzetten van een onbeveiligde verbinding, waardoor vertrouwelijke gegevens misbruikt kunnen worden.

Eigen verantwoordelijkheid

Weet dat de verantwoordelijkheid voor veilig internetten in toenemende mate verschuift naar onszelf. Banken hebben zelfs regels opgesteld voor veilig internetbankieren. Eén van deze regels luidt letterlijk: ‘Zorg voor een goede beveiliging van de apparatuur die u gebruikt voor uw bankzaken’. Houdt u zich niet aan de regels en wordt u slachtoffer van misbruik, dan wordt de schade waarschijnlijk niet door de bank vergoed.

9 tips: veilig internetten op vakantie

  1. Maak liever geen verbinding met een open wifi-netwerk, dus zonder wachtwoord. 
  2. Mocht u toch verbinding met een open netwerk maken, voer geen persoonlijke gegevens in zoals wachtwoorden en inlognamen. 
  3. Ook een verbinding met ‘het slotje’ is niet altijd te vertrouwen. 
  4. Gebruikt u geen wifi, zet deze dan uit op uw apparaat. 
  5. Verbind niet automatisch met ‘bekende netwerken’. 
  6. Wilt u onderweg vertrouwelijke informatie versturen, maak dan gebruik van de 3G- of 4G-verbinding. 
  7. Gebruik een browser die onthoudt wanneer een website vraagt om ‘in het vervolg uitsluitend beveiligde verbindingen voor deze website te gebruiken’. 
  8. Varieer uw wachtwoord-gebruik.
  9. Creëer uw eigen Wifi-netwerk met een draadloos G modem, te koop bij diverse elektronicawinkels.

Bovenstaande geldt uiteraard niet alleen wanneer u gebruik maakt van wifi-netwerken op vakantie, maar ook wanneer u in Nederland gebruik maakt van een open wifi-netwerk. Denk bijvoorbeeld aan uw zakelijke e-mail checken of het doen van bankzaken via internetbankieren.

Meer weten of de digitale risico's die u zakelijk of privé loopt? In juni hebben wij hierover een kennissessie georganiseerd. Op deze pagina vindt u meer informatie en handige tips om uw risico's te beperken.

Bron: ANWB

Publicatiedatum: 13 juli 2015
Onze BTA-specialisten staan klaar En helpen u graag!
Bel 010 - 288 45 22 Stel een vraag