Onbezorgd met vakantie

De zomervakantie staat weer voor de deur. Twee weken op de camping in Frankrijk, een bungalow huren in Spanje, backpacken in Thailand of dagjes weg in eigen land: zoveel mensen, zoveel wensen. Maar voor iedereen geldt: ga goed voorbereid op vakantie. Om u daarbij te helpen, een aantal tips.

Tip 1: zorg voor een goede reis- en annuleringsverzekering

Er kan van alles gebeuren op vakantie; een zonnebril of een laptop die wordt gestolen of een vervelende situatie thuis waardoor u uw vakantie moet afbreken. Dan bent u blij met uw reis- en annuleringsverzekering.

Nog niet afgesloten? Via Schouten Zekerheid heeft u al een doorlopende reis- en annuleringsverzekering voor € 144,24 per jaar. Deze geldt voor uw hele gezin en heeft een zeer uitgebreide dekking (werelddekking, inclusief onder andere bagage, ongevallen en geneeskundige kosten). U kunt deze gemakkelijk online afsluiten.

Let op: zorg dat uw reisverzekering aansluit bij uw specifieke vakantiewensen. Een aantal voorbeelden:

 • Gaat u op vakantie naar de Verenigde Staten of een ander land waar de medische tarieven hoger liggen? Bij sommige reisverzekeraars geldt een maximum voor de vergoeding van medische kosten.
 • Bent u een wielrenner en van plan tijdens uw vakantie veel te gaan fietsen? Het kan zijn dat uw verzekering medische kosten of andere schade als gevolg van wielrennen of andere actieve sporten niet dekt.
 • Zit u tijdens uw vakantie graag vaak op het terras met wijn, bier of een cocktail? Schade door gebruik van alcoholische dranken wordt vaak niet vergoed door de reisverzekering.

Wilt u zeker weten wat wel en niet gedekt is in uw reisverzekering zodat u niet voor verrassingen komt te staan? Neem dan contact op met Schouten Zekerheid zodat wij u kunnen adviseren.

Tip 2: goed voorbereid in de auto

In ieder land gelden andere regels. Vooral wanneer u met de auto op vakantie gaat, is het verstandig om rekening te houden met een aantal dingen:

 • In Frankrijk is het gebruik van 'oortjes', bluetootheadsets en hoofdtelefoons in de auto bij bestuurders verboden. Ook is het verboden om te rijden met teenslippers aan en om onder het rijden te eten, drinken of roken. 
 • In Spanje is het verplicht een reservewiel en gereedschap voor het monteren in de auto te hebben. Een reparatieset voor de banden is ook toegestaan.
 • In Oostenrijk, Slovenië en Zwitserland heeft u een geldig autobahnvignet nodig.
 • In Frankrijk is het nog steeds verplicht om een alcoholtester in de auto te hebben. Ook zijn veiligheidshesje verplicht en deze dienen binnen handbereik aanwezig te zijn.
 • Een gevarendriehoek is in alle landen binnen Europa verplicht, in Zwitserland moet deze zelfs binnen handbereik aanwezig zijn.
 • Zorg voor een (aantal) reflectievesten. In veel landen is dit verplicht, in Italië en Luxemburg zelfs voor alle inzittenden.
 • Duitsland en Frankrijk kennen milieuzones. Wanneer u deze gebieden in wilt rijden, heeft u een milieusticker nodig. Deze zijn vaak goedkoper om vooraf online aan te schaffen.
 • Huurt u een auto? Maak vooraf foto’s van alle beschadigingen zodat het verhuurbedrijf u achteraf niet voor de kosten kan laten opdraaien.
 • Neem een verbanddoos mee in de auto. In Hongarije, Griekenland, Kroatië, Oostenrijk, Slowakije, Tsjechië en Turkije is dit zelfs verplicht.
 • Heeft u een dashcam in de auto? In Luxemburg, Oostenrijk en Portugal is de dashcam verboden. Waarschuwt uw dashcam u voor snelheidsmeters, verwijder dan voor vertrek de software om vervelende situaties in Belgie, Frankrijk, Duitsland en Zwitserland te voorkomen. Overigens wordt gebruik van de dashcam voor Spanje, Duitsland en Zwitserland afgeraden ongeacht software voor snelheidsmeters.
 • Neemt u fietsen mee? In Portugal gelden strenge regels om deze achterop uw auto te vervoeren. Zo mogen de fietsen niet breder zijn dan de auto en moet de fietsendrager goedgekeurd zijn door de EU.
 • Wil uw zoon of dochter voorin de auto zitten? In Bulgarije, Roemenië, Slowakije en Tsjechië mogen kinderen onder 12 jaar niet op de voorstoel zitten!
 • Neem ook een landkaart mee van de route. Voor het geval de techniek u in de steek laat…

Tip 3: houd de kosten laag

Een vakantie is vaak al duur genoeg. Daarom zijn er genoeg tips om de kosten zo laag mogelijk te houden.

 • Voorkom “sluipgebruik”: controleer voordat u thuis weggaat of alle elektronische apparatuur ook écht uitstaan.
 • Buiten de eurozone op vakantie? Vaak wordt er voor geld pinnen een vast bedrag gerekend van ongeveer € 2,-. Pin dus minder vaak en pin dan een groter bedrag.
 • Van plan om een auto, scooter of fiets te huren op de vakantiebestemming? Vaak is een week huren maar iets duurder dan 3 dagen. Daarnaast kunt u vaak goed onderhandelen over de prijs.

Fijne vakantie!

Publicatiedatum: 08 juli 2019
Onze BTA-specialisten staan klaar En helpen u graag!
Bel 010 - 288 45 22 Stel een vraag