Nieuwe wet helpt voorkomen van faillissementen

Vanwege de coronapandemie kunnen veel ondernemingen hun bedrijfsvoering niet op de gebruikelijke manier voortzetten en is de verwachting dat meer bedrijven geldproblemen krijgen of failliet gaan. Minister Dekker van Justitie en Veiligheid heeft een wet opgesteld -inmiddels aangenomen door de Eerste kamer- die dit kan helpen voorkomen. De Wet Homologatie Onderhands Akkoord (WHOA) moet ervoor zorgen dat er makkelijker een akkoord bereikt kan worden met schuldeisers.

'Homologatie' door de rechter

Deze wet regelt in de Faillissementswet dat de rechtbank een onderhands akkoord tussen een onderneming, zijn schuldeisers en aandeelhouders over de herstructurering van schulden kan goedkeuren (homologeren). De homologatie betekent dat het akkoord verbindend is voor alle bij het akkoord betrokken schuldeisers en aandeelhouders. Zij die niet met het akkoord hebben ingestemd, kunnen toch aan het akkoord worden gebonden als de besluitvorming over en de inhoud van het akkoord aan bepaalde eisen voldoet. Dit wordt ook wel een dwangakkoord genoemd.

Met andere woorden, een individuele schuldeiser of aandeelhouder kan een akkoord over het terugbrengen van de schulden niet meer dwarsbomen. Organisaties die beschikken over bedrijfsactiviteiten die zeker nog levensvatbaar zijn maar dreigen failliet te gaan vanwege de te hoge schuldenlast, kunnen door deze wet makkelijker doorgaan met het uitvoeren van hun activiteiten. Op deze manier is een faillissement eventueel te voorkomen.

Bedrijfsactiviteiten voortzetten

Volgens de heer Dekker kan het niet zo zijn dat één individuele schuldeiser verantwoordelijk is voor het omvallen van een organisatie, terwijl de meeste schuldeisers juist ingestemd waren met een plan voor afbetalen van de schulden. Op deze manier kan de organisatie makkelijker tot een plan van schuldsanering komen en de bedrijfsactiviteiten laten voortzetten. “Dit is veel beter voor de werknemers, ondernemers én schuldeisers”, zo laat minister Dekker weten.


Bescherm uw onderneming tegen niet-betalende klanten


Wist u dat 50% van de niet-betaalde facturen ontstaat bij klanten met wie u al langere tijd zaken doet? Het kan daarom zeer verstandig zijn om een kredietverzekering af te sluiten. Benieuwd wat een kredietverzekering doet en wat u hiermee kunt? Bekijk en lees het hier.  Publicatiedatum: 12 november 2020
Onze BTA-specialisten staan klaar En helpen u graag!
Bel 010 - 288 45 22 Stel een vraag