Nieuwe verkeersborden per 1 juli 2016

De invoer van de nieuwe verkeersborden is uitgesteld van 1 januari naar 1 juli 2016. Dit betekent dat ons land vanaf 1 juli 2016 veertien nieuwe verkeersborden rijker is. We vertellen u graag welke dit zijn en wat ze betekenen.

Alle veertien nieuwe borden zijn blauw, wat inhoudt dat het 'gebodsborden' zijn. Dit zijn dus 'moetjes' voor de betreffende verkeersdeelnemers. De borden komen in plaats van borden met rare constructies als 'verboden voor alle verkeer, met uitzondering van'. Dat is niet handig, dat is verwarrend. Handiger is om aan te geven wat wél mag.

1. Laten passeren verplicht

De borden F11 en F12 (bekijk het complete overzicht met nieuwe verkeersborden onderaan dit bericht) geven het begin en einde aan van een passerstrook. Bestuurders van tractoren en andere voertuigen die niet sneller mogen dan 25 km/u, moeten hier hun voertuig tijdelijk parkeren om achteropkomend verkeer te laten passeren. Tot nu toe was u als achterligger overgelaten aan de welwillendheid van de bestuurder, nu is het verplicht hier gebruik van te maken.

2. Ieder zijn strook

In veel steden, maar ook daarbuiten, bestaan rijstroken die alleen bestemd zijn voor bepaalde voertuigen. De busbaan is bekend, de trambaan ook, maar er zijn rijstroken alleen voor vrachtverkeer. Te herkennen aan, jawel, het vrachtwagentje op het blauwe bord. De nieuwe borden geven het begin en einde aan van zo'n rijstrook. Er zijn allerhande combinaties van dergelijke 'doelgroepstroken', zie de borden F13 tot en met F22 onder dit bericht.

3. Wie eerst?

Op veel smalle, landelijke wegen is het onmogelijk tegenliggers te passeren. Deze twee nieuwe gebordsborden regelen de gang van zaken bij passeerstroken. Bij het bord L20 wordt u geacht de auto stil te zetten op de passeerstrook om verkeer uit tegengestelde richting te laten passeren. Bij het bord L21 is de tegenligger verplicht u te laten passeren.

Uw autoverzekering

Wist u dat u ook uw autoverzekering af kunt sluiten via Schouten Zekerheid? Bereken snel online de scherpe premie en u kunt de nieuwe verzekering direct afsluiten.

Bron: ANWB

Publicatiedatum: 28 december 2015
Onze BTA-specialisten staan klaar En helpen u graag!
Bel 010 - 288 45 22 Stel een vraag