Met de auto op vakantie: in welk land is de kans op een auto-ongeval het grootst?

In de zomer gaat 50% van de Nederlanders met de auto op vakantie. Helaas raken jaarlijks ook veel vakantiegangers betrokken bij een auto-ongeval. Uit onderzoek blijkt dat Nederlandse reizigers in Duitsland de meeste kans hebben betrokken te raken bij een auto-ongeval.

In Europa vinden meer dan een half miljoen auto-ongevallen per jaar plaats waarbij een automobilist uit een ander land betrokken is. In Duitsland vinden, gemiddeld gezien, de meeste auto-ongevallen plaats waar Nederlanders bij betrokken zijn, gevolgd door België, Frankrijk, Engeland en Oostenrijk.

Europees schadeformulier

Als u in het buitenland betrokken raakt bij een auto-ongeval, is de wet van het land waarin het ongeval plaatsvindt van toepassing. Het is dus mogelijk dat de afhandeling van de schade anders gaat dan in Nederland. Als u op vakantie naar het buitenland gaat is het verstandig om altijd het Europees schadeformulier mee te nemen. Dit formulier geldt in heel Europa en krijgt u bij het afsluiten van een autoverzekering.

Verzekering en groene kaart

Zorg dat u ook uw groene kaart meeneemt op vakantie. De groene kaart is het bewijs dat een auto met eventuele aanhanger of caravan internationaal tegen wettelijke aansprakelijkheid is verzekerd en dat de eventuele kosten aan derden vergoed worden. Op de groene kaart staat onder meer vermeld in welke landen de verzekering geldig is. Ook vindt u hierop het noodnummer dat u bij schade kunt bellen. De groene kaart kunt u opvragen bij uw verzekeraar en wordt standaard verstrekt op het moment dat u de verzekering afsluit.

Overige verzekeringen

Op vakantie gaan is leuk, schade op vakantie niet. Daarom is het belangrijk om, naast een goede dekking voor uw autoverzekering, te zorgen voor een goede reis- en annuleringsverzekering. Controleer ook of er in uw reisverzekering een verzekering voor vervangend vervoer zit (onder omstandigheden kan er ook dekking vanuit de autopolis zijn). Bent u lid van een wegenwacht? Dan kan het zijn dat vervangend vervoer buiten Nederland inbegrepen zit in uw pechhulp. Als laatste kan het handig zijn om een rechtsbijstandverzekering af te sluiten, deze verzekering biedt meestal ook juridische hulp bij een auto-ongeval in het buitenland.

Meer weten over hoe wij handelen als u schade heeft in het buitenland? Neem contact met ons op!

Bron: Eufin

Publicatiedatum: 19 juni 2015
Onze Schadespecialisten staan klaar En helpen u graag!
Bel 010 - 288 44 58 Stel een vraag