Technologie op de boerderij

Zoeken naar de Willy Wortels van de agrarische industrie

Lely helpt melkveehouders met innovatieve oplossingen voor in en rondom de koeienstal, zoals melkrobots, voermachines en reinigingssystemen. Ondanks de krapte op de arbeidsmarkt slaagt het bedrijf erin iedere maand gemiddeld zo'n 30 nieuwe medewerkers aan te nemen. En dat komt volgens Global Head of Human Resource Nick van der Poel niet alleen door de prima arbeidsvoorwaarden. “De crux zit 'm in de inhoud van onze functies en dat medewerkers op onze eigen boerderij zien wát we doen en voor wie.”


Nick van der Poel loopt graag marathons. Zijn record, 2 uur 20 minuten en 58 seconden, vestigde hij in 2022 in Rotterdam, maar pochen over die supersnelle tijd op het 42,195 kilometer lange parcours is aan hem niet besteed. “Een koe die melk produceert, dat is pas topsport”, zegt Nick, terwijl hij lachend naar de koeien kijkt die vechten voor een plek aan de melkrobot.

120 melkkoeien


Want het gesprek met Nick, die verantwoordelijk is voor HR bij Lely, vindt plaats op een boerderij in het Zuid-Hollandse Schipluiden. Het is niet zo maar een boerderij, het boerenbedrijf met zo'n 120 melkkoeien is sinds 2020 eigendom van zijn werkgever. Het in Maassluis gevestigde Lely bedenkt en ontwikkelt technische innovaties voor de agrarische industrie, zoals melk- en mestrobots en voermachines.

“Onze focus ligt op het melkveebedrijf”, legt Nick uit. “Dat we deze boerderij konden kopen was een langgekoesterde droom. Hier kunnen medewerkers van Lely zien hoe onze machines in de praktijk werken. Ze mogen ieder jaar een dagje meehelpen en zo met hun neus tussen de koeien ervaren welke werkzaamheden op de boerderij allemaal gedaan moeten worden, van het controleren van de melkfilters tot het schoonmaken van de ligboxen. Verder verzorgen we hier rondleidingen voor medewerkers van andere bedrijven en scholieren. En de boerderij is inmiddels ook een van onze favoriete vergaderlocaties”, zegt Nick, die trots om zich heen kijkt.

Willy Wortels


Op het hoofdkantoor in Maassluis en de zes door het land verspreide Lely Centers werken ongeveer 1200 man, daarnaast heeft Lely zo'n 300 flexibele krachten. Elders in de wereld werken nog eens 800 mensen voor het bedrijf, dat voortdurend op zoek is naar nieuwe collega's. En dat is door de krapte op de arbeidsmarkt niet altijd even makkelijk, bekent Nick. “Veel bedrijven zoeken mensen met hoogwaardige technologische kennis. Een goede software engineer kan bij wijze van spreken elke dag van baan wisselen, zoveel vraag is er. Wij vissen in dezelfde vijver als bedrijven als ASML en Philips en zijn relatief onbekend in de markt.”

Toch weet Lely elke maand gemiddeld zo'n 30 nieuwe collega's aan zich te binden, van administratief personeel tot engineers en data-specialisten. Nick legt uit hoe dat komt. “Wij hebben een uitstekend recruitmentteam, dat gericht naar kandidaat-medewerkers communiceert. Eén van onze recruiters woont in Eindhoven, waar hij bij de Technische Universiteit geschikte kandidaten probeert te strikken. We zoeken ook steeds meer naar buitenlands talent. Onze vacatures zijn in het Engels en we krijgen elke maand wel een paar sollicitanten van over de grens. Verder is Maassluis goed bereikbaar voor potentiële kandidaten uit grote steden als Rotterdam en Den Haag en ook het dichtbevolkte Westland ligt in de buurt. En dat we door het stikstofdebat steeds meer in het nieuws komen, helpt ook bij onze zoektocht naar de Willy Wortels van de agrarische industrie.”

Onboarding-programma


Nieuwe medewerkers krijgen bij Lely een zogeheten onboarding-programma, waarin onder andere een rondleiding door 'de fabriek' in Maassluis en een bezoek aan de boerderij in Schipluiden op de agenda staan. “In Maassluis worden onze machines ontwikkeld en geassembleerd, op de boerderij kunnen ze de melkrobot en andere machines in productie zien. Wij vinden het belangrijk om die twee werelden bij elkaar te brengen, zodat nieuwe medewerkers zien dat wat we in de sollicitatieprocedure hebben verteld over wát we doen en voor wie, klopt met de werkelijkheid. De crux waarom mensen voor ons kiezen, ligt in de inhoud van de functie.”

Wat ook helpt, denkt Nick, is dat de in 1948 door de broers Cornelis en Arij van der Lely opgerichte onderneming een echt familiebedrijf is. “Wij hechten veel waarde aan de lange termijn. Wij maken niet elke maand de cijfers belangrijk, maar investeren liever in groei en nemen daar de tijd voor. Tegelijkertijd zijn we ook ambitieus. Wij bakken geen lieve broodjes, als zaken niet goed gaan, benoemen wij dat ook.”

Nieuwsgierigheid


Ondernemerschap, nieuwsgierigheid en creativiteit zijn competenties waar Lely bij de aanname van nieuw personeel op let. “Veel medewerkers komen van de universiteit en zijn goed onderlegd op het gebied van software, mechanica of data. Wij vinden het leuk om iemand die enthousiast is over een idee, de vrijheid te geven ermee aan de slag te gaan. Het is hartstikke mooi als intrinsiek gemotiveerde mensen de problemen waar de agrarische wereld mee kampt helpen op te lossen”, zegt Nick vlak voordat de foto's bij dit verhaal worden geschoten.

Dat de koeien direct een kijkje komen nemen, verbaast hem niks. “Koeien zijn nieuwsgierig, dat vind ik interessant, net als nieuwsgierige mensen die blijven zoeken naar nieuwe perspectieven. Dat is precies wat wij nodig hebben. Als ik iets heb geleerd bij Lely, dan is het dat je voor een probleem minstens tien oplossingen moet bedenken. Daarmee wordt je creativiteit gestimuleerd.”


Gesloten tussen kerst en oud en nieuw


Naast leuke en uitdagende functies biedt Lely ook uitstekende arbeidsvoorwaarden. “Uit periodiek onderzoek blijkt dat we qua salaris goed in de markt liggen. We hebben een eigen Lely Academy, inclusief leiderschapstrainingen voor het management. Onze manier van beoordelen is gericht op de ontwikkeling van de medewerker in plaats van op de prestaties. We houden jaarlijkse sinterklaas- en kerstvieringen én hebben een inhouse sportschool.” Ondanks dat de techneuten van Lely gewild zijn, lukt het volgens Nick vrij aardig om personeel daarmee aan boord te houden. “Ons verloop is conform een landelijk gemiddelde zo'n 10 procent en bij verloop in het eerste jaar zitten we daar met 8 procent zelfs iets onder.”

Het aantal vrije dagen speelt daarbij wellicht ook een rol. Want met 40 vakantiedagen hebben medewerkers van Lely significant meer vrije tijd dan hun collega's bij andere Nederlandse bedrijven. “Wij zijn tussen kerst en oud en nieuw twee weken gesloten. Dat vind ikzelf één van onze beste arbeidsvoorwaarden. Het is heel gezond om er met z'n allen even tussenuit te gaan, al verstuurde ik in mijn eerste jaar bij Lely in die periode nog wel wat mailtjes. Ik kreeg direct het vriendelijke maar dringende verzoek daarmee op te houden”, besluit Nick lachend. Publicatiedatum: 02 april 2024
Onze adviseurs staan klaar En helpen u graag!
Bel 010 - 288 45 05 Stel een vraag
Dit verhaal staat in ons SZ. magazine. Wilt u het hele magazine lezen?