Hooikoorts? Wat vergoedt de zorgverzekeraar?

Branderige en jeukende ogen, voortdurend gekriebel in de neus en flinke niesbuien. Hooikoortspatiënten weten precies hoe laat het is: het hooikoortsseizoen is in volle gang!

Hooikoorts is een allergische reactie die wordt gekenmerkt door allergie voor stuifmeel (pollen) van planten, vaak grassen of boomsoorten. Het gaat daarbij om pollen die via de wind worden verspreid. Ongeveer 12% van de Nederlandse bevolking heeft last van hooikoorts. Er zijn diverse medicijnen om de klachten van hooikoorts te verminderen. Maar worden deze door de verzekeraar vergoed? Wat wordt er vanuit de basisverzekering vergoed? En wat vanuit de aanvullende verzekering? In dit artikel leest u hoe het precies zit met de vergoeding van deze medicatie.

Vergoeding vanuit basisverzekering

Bezoekt u met uw hooikoortsklachten de huisarts? Dan worden de kosten van het consult en het korte onderzoek bij de huisarts vergoed vanuit de basiszorgverzekering; u betaalt geen eigen risico aan de zorgverzekeraar. Indien uw huisarts hooikoortsmedicijnen voorschrijft, dan worden deze meestal vergoed vanuit de basisverzekering. Op de website van Zorginstituut Nederland kunt u nalezen in hoeverre er sprake is van een vergoeding van de medicijnen vanuit de basisverzekering en of er een eigen bijdrage en/of een eigen risico van toepassing is.

Vergoeding vanuit aanvullende verzekeringen

Bij de drogist kunt u onder andere neusspray, oogdruppels, zalf en hooikoortspillen kopen. Deze worden niet door de zorgverzekeraar vergoed en vallen in de categorie ‘zelfzorgmiddelen’ omdat u hiervoor geen recept van de huisarts heeft. Soms worden ook homeopathische medicijnen voorgeschreven, die niet worden vergoed vanuit de basisverzekering maar wel vanuit de aanvullende verzekering.

Het kan ook voorkomen dat hooikoorts wordt behandeld middels een alternatieve geneeswijze, waarvoor binnen de aanvullende verzekering een vergoeding bestaat. Wilt u weten wat uw aanvullende verzekering vergoedt? Dit kunt u vinden op uw polisblad of navragen bij uw verzekeraar of tussenpersoon.

Heeft uw organisatie al een passende collectieve zorgverzekering voor de medewerkers?

Via een collectieve zorgverzekering zijn de medewerkers van uw organisatie tegen aantrekkelijke voorwaarden goed verzekerd. Wij hebben de concrete voordelen van een collectieve zorgverzekering op een rij gezet:

 • Dankzij de collectiviteitskorting betalen uw medewerkers een lagere premie dan bij een individuele zorgverzekering, ook na 2023. 
 • De vergoedingen voor preventieve geneeskunde, zoals vaccinaties voor buitenlandreizen, zijn hoger. 
 • Een mogelijke extra vergoeding voor brillen en lenzen. 
 • Hogere vergoedingen voor preventief onderzoek naar hart- en vaatziekten. 
 • De kosten van een jaarlijkse gezondheidscheck worden vergoed. 
 • Collectiviteiten kennen veelal extra vergoedingen voor aanvullende dekkingen op het gebied van fysiotherapie. 
 • Gezondheid bevorderende zorgverleners, zoals (online) psychologische hulp, kunnen worden toegevoegd. 
 • Extra vergoedingen om aan de slag te gaan met de volgende leefstijlthema’s: bewegen, stoppen met roken, minderen van alcoholgebruik, voeding, ontspanning en slaap. 
 • Zorgverzekeraar heeft kwalitatief goede leveranciers. 
 • U kunt gebruik maken van de inkoopkorting van de zorgverzekeraar voor interventies. 
 • Mogelijkheid tot een gezondheidsbudget voor u als werkgever. 

Vragen?

Heeft u vragen over dit artikel? Of wilt u informatie over collectieve zorgverzekeringen of onze dienstverlening op dit gebied? Mogen wij u in vijf stappen helpen bij het selecteren van de juiste collectieve zorgverzekering voor uw organisatie? Neem dan contact met ons op. Wij helpen u graag!

Publicatiedatum: 08 juli 2021
Onze pensioenspecialisten staan klaar En helpen u graag!
Bel 010 - 288 50 07 Stel een vraag
Uw medewerkers belonen met een passende en onderscheidende collectieve zorgverzekering?