Fors minder autoschades, kosten wel hoger

Het aantal schades aan personenauto's is de afgelopen jaren fors gedaald. In 2010 werden er nog 1,9 miljoen schadegevallen gemeld bij verzekeraars, vorig jaar 1,2 miljoen.

Die cijfers komen van het bedrijf CED, dat voor alle grote verzekeraars de schadegevallen helemaal of gedeeltelijk afhandelt. CED verwacht dat de trend doorzet. "In 2040 verwachten we 80% minder ongelukken, en dus ook veel minder schades," zegt woordvoerder Martine Langerak. Opvallend is dat tegelijkertijd de hoogte van het gemiddelde schadebedrag flink stijgt. In 2010 was het 1360 euro, afgelopen jaar bijna 1900 euro.

Sinds de economische crisis rijdt er iets minder verkeer, en daardoor zijn er ook wat minder schadegevallen. Bovendien, zegt Langerak, worden wegen veiliger door onder meer de aanleg van rotondes. Maar dat verklaart niet de stijging van de kosten bij een schadegeval.

Slimmere auto's

Volgens Langerak is de oorzaak dat auto's steeds geavanceerder worden. "Auto's worden slimmer, en daardoor gaat het minder vaak mis. Maar als het dan misgaat, zijn de kosten hoog. Door alle moderne elektronica zijn reparaties veel duurder geworden." Auto's worden ook eerder total loss verklaard, omdat de reparatiekosten in verhouding tot de dagwaarde van de auto vaak te hoog zijn.

Rudi Buis van het Verbond van Verzekeraars herkent dat beeld. "Het aantal ongevallen daalt, maar de schadelast daalt niet mee. De gemiddelde autobumper zit tegenwoordig vol sensoren, wat autorijden veel veiliger maakt. Maar tegelijkertijd is het veel duurder om zo'n bumper te vervangen bij schade. Vroeger hoefde je dan alleen een stuk plastic te vervangen."

Letselschade

Ondertussen zijn ook de kosten van letselschades de afgelopen jaren fors gestegen, vooral door de hogere proceskosten bij een letselschadeclaim. Mede daardoor moeten verzekeraars fors meer uitkeren dan er aan premies binnenkomt. Om dat te compenseren worden autoverzekeringen waarschijnlijk duurder.

Bron: NOS

Publicatiedatum: 07 april 2016
Onze Schadespecialisten staan klaar En helpen u graag!
Bel 010 - 288 44 44 Stel een vraag