Evofenedex: eenvoudige handel in de EU niet altijd meer vanzelfsprekend

Politieke onrust in Europa heeft ervoor gezorgd dat bedrijven massaal vertrekken. Ze verlaten het land uit angst voor handelsbelemmeringen. Vooral voor bedrijven in de handel en logistiek kan politieke onzekerheid leiden tot verlies van afzet. Wilco Heiwegen van ondernemersvereniging Evofenedex vertelt over risico’s in een onrustig Europa.

Zakendoen in het buitenland is voor veel bedrijven een mooie kans om hun afzetmarkt te vergroten. Maar hoe zit het met landen waar politieke onrust heerst? Dat hoeven niet eens gebieden ver weg te zijn, het gebeurt ook in Europa. Denk aan het Verenigd Koninkrijk (VK) dat na de Brexit stappen maakt om uit de EU te vertrekken. Of Catalonië, dat onlangs de onafhankelijkheid heeft uitgeroepen. Ook in deze landen kunnen bedrijven te maken krijgen met handelsbelemmeringen of onzekerheid over regelgeving. Dat is reden geweest voor menig bedrijf, voornamelijk banken, om te vertrekken uit Londen en Barcelona.

Veel hinder

Wilco Heiwegen, beleidsadviseur bij ondernemersvereniging Evofenedex, herkent deze zorgen over politiek instabiele gebieden. “Met name onze achterban in de handel en logistiek ondervindt veel hinder van politieke ontwikkelingen in het VK. Dit zijn importeurs en exporteurs die hun goederen verkopen in het VK of daarvandaan halen. Vergeet niet dat bijna tien procent van onze totale Nederlandse export daarheen gaat”, zegt Heiwegen. “Sommige overwegen nu om hun supply chain op de schop te nemen, aangezien ze te maken krijgen met invoerheffingen en douaneformaliteiten. Deze bedrijven vragen zich serieus af of bijvoorbeeld een productielocatie in of doorvoerroute via het VK nog wel handig is.”


Aanhoudende onzekerheid

In het bijzonder bedrijven die versproducten exporteren, kunnen in de problemen komen als producten niet meer zo snel en eenvoudig door de douane komen. Heiwegen: “Voor bijvoorbeeld bloemenhandelaren telt elk uur. Lange administratieve procedures bij de grens kunnen hen de kop kosten.” Een ander groot probleem bij politiek instabiele gebieden is anhoudende onzekerheid onder ondernemers. “Klanten durven geen beslissingen te maken of langetermijncontracten aan te gaan. Zij doen een pas op de plaats. Dat merken ondernemers in het VK nu al heel duidelijk.” Voor bedrijven die handel doen in gebieden die politiek instabiel zijn of worden, is het volgens Heiwegen zaak om “de politieke ontwikkelingen nauw te monitoren, een goed lokaal netwerk te onderhouden en maatregelen te nemen om risico’s in de eigen goederenstroom te beheersen”.

Bron: Euler Hermes

Meer weten?

Politieke risico’s kunt u meeverzekeren op uw kredietverzekering. Kijk hier voor meer informatie over kredietverzekeringen. U kunt natuurlijk ook altijd contact met ons opnemen, wij beantwoorden graag al uw vragen!


Publicatiedatum: 10 januari 2018
Onze adviseurs staan klaar En helpen u graag!
Bel 010 - 288 45 05 Stel een vraag