Dit jaar 250% meer ransomware-aanvallen dan vorig jaar

Er is sprake van een forse toename van het aantal data-incidenten als gevolg van hacking en aanvallen met malware. Het aantal gevallen waarbij na een gelekte cyberaanval losgeld werd gevraagd om het euvel te verhelpen (ransomware) is dit jaar zelfs met 250% gestegen, meldt de Britse verzekeraar Beazley. Uit hun eigen onderzoek in de afgelopen twee jaar blijkt dat de zorgsector, hogere onderwijsinstellingen en de wereld van de financiële dienstverlening het meest risico lopen.  

De speciale Breach Response afdeling van de verzekeraar heeft vorig jaar al 60% meer cyberincidenten geconstateerd, met name in de drie genoemde sectoren. Het aantal gevallen van hacking en malware als middel hiertoe is bijna verdubbeld. Van alle cyberincidenten werd in 2015 een derde veroorzaakt door hacking en malware tegen 18% in 2014. Het aantal incidenten waarbij data of toegang tot de in de eigen computer opgeslagen informatie is vorig jaar al bijna verdubbeld tot 43 stuks. Voor dit jaar wordt een toename verwacht met 250%. 

In de zorgsector heeft 27% van de cyberincidenten betrekking op de toepassingen hacking en malware en het fysieke verlies van data 20%. Volgens Beazley zijn criminelen vooral geïnteresseerd in de medische gegevens van patiënten met het oog op onder meer identiteitsfraude. Medische gegevens zijn voor criminelen 16 keer zoveel waard als die van creditcards. Universiteiten en hogescholen zijn vorig jaar eveneens vaker getroffen door hacking en malware: 35% van alle cyberincidenten tegen 26% in 2014. In de financiële sector steeg dat percentage van 23% naar 27%.

Publicatiedatum: 30 maart 2016
Onze BTA-specialisten staan klaar En helpen u graag!
Bel 010 - 288 45 22 Stel een vraag