Diefstalschade auto-onderdelen opgelopen tot 300 à 400 miljoen euro

De schadelast door diefstal van auto-onderdelen, zoals sturen, wielen, airbags en navigatiesystemen, blijft toenemen, meldt het AD. Brancheorganisatie BOVAG, stichting Verzekeraars Bestrijden Voertuigcriminaliteit en verzekeraar Bovemij zien met lede ogen aan dat de diefstal van auto-onderdelen hand over hand toeneemt.

Volgens directeur Wouter Verkerk van Verzekeraars Bestrijden Voertuigcriminaliteit bedraagt de schade nu al tussen de 300 à 400 miljoen euro per jaar. “Het gaat in golven en op dit moment is het weer helemaal raak. Elke dag is er wel iemand aan de beurt.'' Verkerk beschrijft dat auto's soms in 'een soort van militaire operatie' worden gestript. “Als autobedrijven maatregelen treffen tegen diefstal, verleggen de daders hun terrein naar Vinex-wijken.”

Volgens de Bovag heeft Nederland te kampen met rondtrekkende bendes die hun waar in Oost-Europa slijten. “De ene keer slaan ze hun slag in Noord-Nederland, dan weer in het zuiden. Zie ze maar eens te pakken; ze zijn binnen een dag weer in Roemenië of Bulgarije”, zegt woordvoerder Tom Huyskens. Ook preventie-expert René Engelen van verzekeraar Bovemij merkt dat diefstal van onderdelen steeds vaker voorkomt. “Ging het bij dealers eerst om tien tot twintig auto's, nu gaat het om soms wel tachtig auto's in één nacht. Het gaat dan al gauw om honderdduizenden euro's schade bij een enkel bedrijf.”

Een speciale projectgroep van de verzekeraars ontdekte dat de dieven in het hele land toeslaan. Maar er valt niet veel lijn in te ontdekken. “De ene keer is het een Mercedes of een BMW, de volgende keer een Renault of een Kia. De merken lopen echt kriskras door elkaar. En de ene keer zijn het airbags, de andere keer velgen, het interieur of het bedieningspaneel.”

Wat doet u bij autodiefstal of bij diefstal van auto-onderdelen?

Publicatiedatum: 27 januari 2016
Onze Schadespecialisten staan klaar En helpen u graag!
Bel 010 - 288 44 58 Stel een vraag