Criminelen ontdekken kaas als aantrekkelijke buit

Criminelen lijken kaas te hebben ontdekt als interessante buit. In het afgelopen jaar is er in ons land zeker 8.500 kilo kaas gestolen ter waarde van bijna € 90.000,-, zo blijkt uit een inventarisatie van dagblad NRC. 

Volgens de Bond van Boerderij Zuivelbereiders (BBZ) is de grootschalige diefstal bij kaasboeren nieuw. “Het lijkt iets van het afgelopen jaar, afgelopen najaar te zijn." Zowel de BBZ als enkele kaasboeren hebben wel een vermoeden waar de kaas heen gaat. "De ambachtelijke boerenkazen hebben allemaal serienummers, die kun je in Nederland niet zomaar kwijt. Toch is er blijkbaar een markt voor. Ik denk dat ze naar Rusland gaan. Vanwege de boycot gaat er op dit moment heel weinig kaas die kant op. Het is een schaars goed en dat drijft de prijs op", zegt Irene van de Voort van de BBZ.

Er zijn in elk geval zes incidenten bekend. Bij een kaasboerderij in Bergen op Zoom verdween een maand geleden bijna 2.000 kilo kaas met een verkoopwaarde van € 18.000,-. Een paar dagen later werd in Udenhout meer dan 1.000 kilo kaas gestolen. Bij een boerderij in Hellouw verdwenen 200 kazen met een waarde van € 26.500,-. In Abcoude hebben dieven voor € 5.000,- aan kaas gestolen. In Genderen verdwenen kazen ter waarde van ruim € 25.000,- en in Geleen stalen dieven voor € 3.200,- aan kaas.

Opmerkelijk is dat de kaasboerderij van Ivonne Noordam in het Gelderse Hellouw zowel in 2014 als in 2015 werd bestolen op dezelfde dag: 1 oktober. in 2014 ging het om 30 kazen, vorig jaar om 200 stuks. De dieven lijken verstand van kaas te hebben, omdat ze vooral de oudere, duurdere kazen meenemen.

Preventie

Ook uit dit schadevoorbeeld blijkt maar weer: preventie is essentieel. Wouter van der Zande, schadespecialist bij Schouten Zekerheid: "Op veel van deze boerderijen konden de dieven gewoon naar binnen lopen omdat er geen of slechte beveiliging was. Helaas komt dit veel voor op boerderijen. Wij pleiten ervoor dat ook boerderijen goed beveiligd worden en dat waardevolle spullen veilig achter slot en grendel zijn opgeborgen. Zorg dat u zich niet de kaas van het brood laat eten."

Heeft u vragen over hoe u uw boerderij en uw waardevolle spullen goed beveiligd? Neem contact met ons op, wij adviseren u graag.

Publicatiedatum: 15 januari 2016
Onze BTA-specialisten staan klaar En helpen u graag!
Bel 010 - 288 45 22 Stel een vraag