Crimineel verlegt werkveld van internetbankieren naar datingsites

De schade door fraude bij internetbankieren is in de eerste helft van 2016 met 82% gedaald ten opzichte van de laatste zes maanden van 2015. Volgens onderzoek van de Nederlandse Vereniging van Banken en Betaalvereniging Nederland is in de eerste helft van dit jaar 148.000 euro van rekeningen geplunderd. Dat was vier jaar geleden nog 24,7 miljoen euro. Mensen zijn veel alerter en doorzien sneller misleidende berichten van criminelen om geld te storten of gevoelige informatie te geven. Dat is volgens het onderzoek grotendeels te danken aan alle voorlichtingscampagnes.

De fraudeurs weten met malware en ‘gewone’ phishing nauwelijks nog slachtoffers te maken. “Banken kunnen die pogingen tot fraude steeds beter detecteren en hun klanten laten zich steeds minder misleiden. De voorlichtingscampagnes en de aandacht in de media voor deze vormen van fraude, werpen hun vruchten af”, aldus de onderzoekers. Volgens hen zijn mensen veel alerter zijn op fraude en misleidende berichten van criminelen om geld te storten of gevoelige informatie te geven sneller doorzien.

Ondanks een forse daling van 37% ten opzichte van de voorafgaande zes maanden, zorgen gestolen of verloren betaalpassen in de eerste helft van 2016 voor de grootste schadepost in het betalingsverkeer, met 1,62 miljoen euro. Daaronder valt ook de schade door de zogeheten ‘pas-opstuurfraude’, die begin 2015 de kop opstak. Slachtoffers worden daarbij via e-mail, SMS, social media of telefoon overgehaald hun betaalpas per post naar een vals adres op te sturen en de bijbehorende pincode op een valse website in te tikken. In januari 2016 hebben de banken en de Betaalvereniging een landelijke campagne gelanceerd om het publiek hiervoor te waarschuwen rond de slogan ‘Verstuur nooit uw betaalpas!’

Samenwerking en kennis delen

Samenwerking en delen van kennis vormen volgens de onderzoekers de sleutel tot succes. “De goede onderlinge samenwerking en het delen van kennis en informatie tussen financiële instellingen, cybersecuritybedrijven en overheidsinstanties spelen een belangrijke rol bij het terugdringen van fraude in het betalingsverkeer.” Binnen het Nationaal Cyber Security Centrum en het Financial Institutions – Information Sharing and Analysis Center richt die samenwerking zich vooral op de preventie en detectie van cybercriminaliteit. In de Electronic Crimes Task Force werken justitie, politie en banken samen bij het opsporen en vervolgen van cybercriminelen. “Andere EU-landen hebben veel belangstelling voor deze Nederlandse collectieve aanpak van cybersecurity”, aldus de onderzoekers.

Datingsites

Keerzijde van bovengenoemde successen is dat cybercriminelen hun werkgebied verleggen naar datingsites. Zij zetten nepprofielen op en verleiden hun slachtoffers zo dat zij bereid zijn geld over te maken aan hun ‘date’. De cybercriminelen hebben zo in het eerste half jaar van 2016 1,6 miljoen euro gestolen. In heel 2015 ging het om 2,7 miljoen euro en dat was toen een record. Gevreesd wordt dat dat record dit jaar wordt gebroken.

Heeft u uw digitale risico's in kaart? En heeft u maatregelen genomen om deze te beperken of voorkomen? En welke stappen moet u eigenlijk nemen als u een datelek heeft?

Publicatiedatum: 20 oktober 2016
Onze Schadespecialisten staan klaar En helpen u graag!
Bel 010 - 288 44 44 Stel een vraag