Chauffeur op slippers sneller de klos bij schade in Frankrijk of Spanje

Chauffeurs die via de Route du Soleil richting de vakantiebestemming in Frankrijk of Spanje rijden, kunnen dat maar beter op degelijk schoeisel doen. De Spaanse en Franse verkeerspolitie maken korte metten met chauffeurs die op hun slippers achter het stuur kruipen, zo waarschuwt verzekeraar ASR in een blog. Zwembadschoeisel zorgt in die landen ook voor een verhoogde aansprakelijkheid bij schade.

Volgens de verzekeraar is er in Nederland geen wet is die je verbiedt met slippers aan auto te rijden. Eén op de drie automobilisten zegt dan ook wel eens met slippers achter het stuur te stappen. “Of het verstandig is valt te betwijfelen,” aldus ASR. ”Maar wees eerlijk: niet alleen slippers zijn minder veilig. Je kunt immers ook wegglijden van een pedaal met natte zolen, hoge hakken, zware bergschoenen en blote voeten.”

Langere remweg

De verzekeraar verwijst naar onderzoek van de Universiteit van Leeds waaruit blijkt dat je gemiddeld 0,1 seconde verliest wanneer je met je slippers van het gas- naar het rempedaal gaat. Je verliest bovendien 3% remkracht bij het induwen van het rempedaal. Dit maakt je remweg langer: een verschil van bijna 8 meter als je 90 kilometer per uur rijdt.

Frankrijk en Spanje

Frankrijk en Spanje zijn minder tolerant als het om automobilisten gaat die slippers dragen. Het is bij wet verboden en automobilisten die het wel doen riskeren een boete van € 90. “Bovendien is het door dit verbod eenvoudiger om jou aansprakelijk te stellen voor de schade die je veroorzaakt”, aldus ASR.

Ga goed voorbereid op reis

Nog meer tips om goed voorbereid op reis te gaan? U vindt ze in dit artikel.

Bron: AMweb.nl

Publicatiedatum: 10 juli 2018
Onze Schadespecialisten staan klaar En helpen u graag!
Bel 010 - 288 44 44 Stel een vraag