Aandacht voor voorkomen afval- en containerbranden

Het Verbond van Verzekeraars gaat ondernemers er met een ‘deurhangercampagne’ op wijzen wat zij kunnen doen om afval- en containerbranden te voorkomen. De brancheorganisatie wijst erop dat verzekeraars (gevolg)schade kunnen verhalen op bedrijven als blijkt dat zij onzorgvuldig gehandeld hebben.

Met de campagne vraagt het Verbond aandacht voor de risico’s op afval- en containerbranden. Niet goed afgesloten containers met brandbaar materiaal die tegen een gevel staan, maar ook stapels oude pallets, autobanden of verpakkingsmateriaal naast een bedrijfspand kunnen brand veroorzaken. In 2014 heeft het Verbond van Verzekeraars onderzoek gedaan naar afval- en containerbranden. De geschatte schade als gevolg van deze containerbranden bedroeg dat jaar 20 miljoen euro. Verzekeraars hebben de mogelijkheid om met de nieuwe, aangescherpte Bedrijfsregeling Brandregels 2014 eventuele (gevolg)schade van brand te verhalen op bedrijven, als blijkt dat die onzorgvuldig hebben gehandeld.

Onveilige omstandigheden

Met de campagne ‘Deurhanger ontvangen?’ wil het Verbond ondernemers erop wijzen dat zij zelf veel kunnen doen om een containerbrand te voorkomen. Risicodeskundigen en andere ambulante medewerkers hangen de deurhanger op bij een winkel of bedrijf waar ze een onveilige situatie constateren. De deurhanger verwijst naar een speciale webpagina op checklistbrand.nl/containerbrand. Op die pagina staat de actie toegelicht en staan tips voor ondernemers om de kans op een containerbrand te verkleinen.

Voorkomen dat u een 'deurhanger' ontvangt?

Er zijn voldoende maatregelen die u kunt nemen om brand zoveel mogelijk te beperken. Belangrijk is om zowel beleidsmatige als praktische maatregelen te nemen. Denk bijvoorbeeld aan effectief sleutelbeheer en een eventuele samenwerking met ondernemers in uw regio. Maar zorg ook dat u zo min mogelijk brandbare materialen opslaat en bekijk ook wat uw buren aan materiaal hebben opgeslagen. Voor uw gemak hebben wij de belangrijkste brandpreventiemaatregelen die u kunt nemen op een rij gezet.

Toch brandschade? In dit document vertellen wij hoe Schouten Zekerheid u kan ondersteunen bij schade.

Publicatiedatum: 18 augustus 2015
Onze Schadespecialisten staan klaar En helpen u graag!
Bel 010 - 288 44 44 Stel een vraag