Aan tafel bij familiebedrijf Swijnenburg Transport

'Als het druk is, stap ik zelf op de heftruck.'

Henk Swijnenburg runt Swijnenburg Transport, dat zijn opa in 1930 begon, samen met zijn vrouw Janica. En dat doen ze best goed, want hun onderneming groeide de afgelopen jaren gestaag. “De reputatie van het bedrijf vinden we belangrijk, want onze familienaam staat er heel groot op."

Zomaar een zaterdagavond in 1996, club Rodenburg in Beesd. Henk Swijnenburg is, net als zoveel jongeren in de Betuwe, naar de populaire discotheek gegaan voor een avondje vermaak. Ook Janica Janssen wil lekker dansen en swingen. Henk en Janica lopen elkaar tegen het lijf en het is een ontmoeting met grote gevolgen. De vonk slaat over, er volgen afspraakjes en 26 jaar later runnen ze samen Swijnenburg Transport. 


Stro, bieten en pulp

De onderneming kent zijn oorsprong in 1930. De opa van Henk, die ook Henk heette, startte in de Alblasserwaard een bedrijf in de fouragehandel. Aanvankelijk vervoerde hij stro, bieten en pulp, na de Tweede Wereldoorlog ging de focus op het vervoer van bouwmaterialen. Toen Henk in 1976 overleed, zetten zijn zonen Ap en Dick de onderneming voort. 22 jaar later verhuisde Swijnenburg Transport van Brandwijk naar Werkendam en in het dorp ten zuiden van de Waal zit het transportbedrijf nog steeds. Al trok het in 2016 wel naar een nieuwe en grotere locatie op industrieterrein De Bruine Kilhaven.
“Het rijden is mij met de paplepel ingegoten”, zegt Henk, de zoon van Ap. Henk was tien jaar jong toen hij begon met het wassen van de auto's en al snel leerde hij ook op de vrachtwagen te rijden. “Dat vond ik zó leuk, dat ik chauffeur wilde worden. Op mijn 18e kreeg ik mijn eerste vrachtauto, een paar jaar later reed ik al op het buitenland.” Henk ging zich steeds meer met het bedrijf bemoeien en toen hij de aandelen van Dick, de broer van zijn vader, kon overnemen, twijfelde hij geen moment. In 2014 kocht hij ook de aandelen van zijn pa en nu is hij samen met Janica eigenaar van Swijnenburg Transport.
 

In welk opzicht zijn jullie nog meer een familiebedrijf? 

Henk: “Pa is nog steeds actief en Leoni, één van mijn twee zussen, is onze kantoormanager. Daarnaast beschouwen we ons personeel als familie. Wij willen dat zij het fijn vinden om hier te werken en daar doen Janica en ik hard ons best voor.”

Janica: “De mensen zijn bij ons geen nummer. Ik ken de vrouwen en kinderen van onze personeelsleden, we organiseren om het jaar een familiedag met springkussens voor de kinderen, de medewerkers krijgen mooie kerstpakketten en rond Pasen verzorgen wij voor de vrouwen van onze veelal mannelijke collega's een workshop, inclusief high-tea.”

Henk: “Ik ben geen type dat pas om 9 uur binnenkomt en als eerste weggaat. Als het druk is, stap ik zelf op de heftruck en ga ik pas naar huis als het werk klaar is. De medewerkers zien en waarderen dat wij het voortouw nemen.”


Hoe is het om als huwelijkspartners met elkaar te werken? 

Henk: “We gaan apart van elkaar naar het werk, maar dat komt gelukkig niet omdat we voortdurend ruzie hebben, haha. We hebben twee kinderen, die ook onze aandacht verdienen. Dus we hebben niet dezelfde werktijden, bovendien hebben Janica en ik onze eigen taak: zij regelt de financiën en personeelszaken, ik de planning én ik heb de dagelijkse leiding. We vullen elkaar goed aan, bemoeien ons niet met elkaars werkzaamheden, maar willen allebei wel graag alles weten.”

Janica: “Thuis gaat het best vaak over de zaak. Natuurlijk hebben we wel eens meningsverschillen, maar ruzies eigenlijk nooit. We hebben respect voor elkaar, voor elkaars functies en doen het ook echt samen.”


Kortom: een goed bedrijf én een goed huwelijk? 

Beiden, in koor: “Ja, precies!” 


Willen jullie elkaar eens omschrijven? 

Henk: “Janica werkt heel georganiseerd, is ontzettend gedreven, staat er altijd voor open om nieuwe dingen te leren en kan enorm goed naar anderen luisteren. Bovendien vindt zij zichzelf geen ondernemer, maar ze is wél ondernemend. Ik zou gerust een paar maanden weg kunnen, terwijl zij hier de boel draaiende houdt. Eén minpuntje: als er iets moet gebeuren, dan wil ze dat het direct gebeurt. Daar kan ik af en toe slecht tegen.”

Janica: “Ik kan niet tegen uitstelgedrag en daar betrap ik Henk soms op. Tegelijkertijd bewonder ik zijn doortastendheid. In onze vak moet je met je vuist op tafel kunnen slaan, Henk kan dat. Of hij die doortastendheid ook in Rodenburg had? Daar mag hij zelf antwoord op geven, haha.”

Henk: “Ik bleef Janica maar bellen en daar heb ik absoluut geen spijt van.”


Wat vervoert Swijnenburg Transport en wie zijn jullie klanten? 

Janica: “Sinds 1952 leveren wij buitenmaatse goederen aan bouwmarkten en doe-het-zelf zaken. Daarnaast vervoeren we sinds 2007 voor webshops buitenmaatse hout-, huis- en tuingerelateerde goederen naar particulieren. Denk aan sauna's, hottubs, steigerplanken, vloerdelen, schuttingen, tuinhuizen, kastenwanden, panelen, etc. We rijden veelal voor andere familiebedrijven die, net als wij, van een duurzame relaties houden. We spreken dezelfde taal, de lijnen zijn kort en de meesten hebben ons mobiele nummer voor het geval er buiten werktijden iets is.” 


Ondernemen is vooruitzien, hoe zien jullie de toekomst van het bedrijf? 

Henk: “We willen niet te groot worden, maar groeien met onze klanten mee. Het rechtstreeks leveren aan particulieren is de laatste jaren enorm toegenomen en kent zijn eigen uitdagingen. De ontwikkeling, professionaliteit en moderniteit van ons bedrijf in combinatie met onze korte lijnen en servicegerichtheid maakt dat wij denken dat er altijd een plek in de markt is voor ons type transportbedrijf. De stap van diesel naar elektrisch of waterstof blijft een uitdaging, zeker zolang niet heel Nederland bereikbaar is. Wij willen hierin niet per se voorop lopen, maar zeker ook niet achteraan. Het moment waarop wij de switch maken, willen we zorgvuldig bepalen. Binnenkort rijdt trouwens wel de eerste elektrische meeneemheftruck rond.”

Janica: “We zijn een leerbedrijf, waarmee we onze eigen chauffeurs opleiden. Onze medewerkers zijn iedere avond thuis of hebben af en toe een tweedaagse rit. Toch is het aantrekken en behouden van goed personeel nu best een uitdaging, vooral in de drukke seizoenen. We willen niet harder maar slimmer werken, daarom zijn we bepaalde zaken verder aan het digitaliseren.”


Is de opvolging al geregeld?

Janica: “De continuïteit van het bedrijf is gewaarborgd als er onverwachts iets met ons gebeurt, maar Henk en ik hopen dat onze kinderen de zaak ooit overnemen. We zien hun ontwikkeling en herkennen hun talenten. Onze dochter van 14 is een potentiële onderneemster, onze zoon van 12 wil heel graag chauffeur worden.”

Henk: “Het is hard werken, maar als het goed gaat kun je er ook van genieten. Ik ga in ieder geval nooit met tegenzin naar m'n werk.”

Janica: “Wij houden van (verre) reizen maken en kunnen dan meer naar ons tweede huis in Spanje. Maar voorlopig blijven we nog keihard werken voor ons bedrijf. De reputatie van Swijnenburg Transport vinden we belangrijk, want onze familienaam staat er heel groot op.  Publicatiedatum: 13 december 2023
Onze Marketing- & Communicatiespecialisten staan klaar En helpen u graag!
Bel 010 - 288 45 57 Stel een vraag
Dit verhaal staat in ons SZ. magazine. Wilt u het hele magazine lezen?